Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anti-israeliskt klotter – inte hets mot folkgrupp

En 16-åring sprayade i augusti anti-israeliska slagord på Götaplatsen och åtalades för hets mot folkgrupp. Nu frias han.

Däremot döms 16-åringen nu till 30 dagsböter för den skadegörelse han och en underårig kamrat gjorde sig skyldiga till när de sprayade ned fasaderna på Konserthuset och Göteborgs konstmuseum tidigt morgonen den 2 augusti.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Senare samma dag skulle en demonstration äga rum i centrala Göteborg till stöd för befolkningen i Gaza och 16-åringen säger i förhör att han och vännen, en 14-åring, ville klottra budskapen på en plats där alla kunde se.

Men det var samtidigt också en plats som vittnen kunde se dem på tydligt och polisen larmades och ingrep.

Bland de slagord som polisen skrev ned i sin rapport fanns uppmaningar som "Bojkotta Israel" och "Free Gaza" samt en överkryssad davidsstjärna och ett hakkors.

16-åringen berättar i förhör att han upprörts av rapporteringarna om läget i Gaza och ville göra något.

På en fråga från polisen om han ogillar judar svarar pojken att det inte handlar om judar utan om Israel som stat.

- Jag hatar inte judar men landet Israel. Stjärnan som vi gjorde ska stå för deras land, säger 16-åringen i förhör.

Symbolen med hakkorset blev inte klart innan polisen ingrep, menade han. Det skulle ha varit ett likhetstecken mellan en av davidsstjärnorna och hakkorset som en jämförelse mellan Israels krigföring och nazitysklands dåd under andra världskriget. Men, enligt 16-åringen, försökte de stryka ut hakkorset när polisen kom.

Åklagaren åtalade honom för hets mot folkgrupp och menade att han med slagorden tillsammans med symbolerna uttryckt missaktning för folkgrupp "med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung".

Tingsrätten konstaterar i sin dom att slagorden "näppeligen kan ses som hets mot folkgrupp utan snarare som uttryck för gjorda ställningstaganden" i fråga om konflikten mellan Israel och Palestina. Mot 16-åringens förnekande att han hetsat mot judar och hans påstående att det var den yngre pojken som kryssade över davidsstjärnorna frias han i den delen. Däremot döms han för skadegörelsen som han också erkänt.

Kostnaderna för det kommunala fastighetsbolaget Higab att återställa husfasaderna stannade vid 4150 kronor. Pengar som 16-åringen nu ska betala.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.