Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Antenna sprider ung hipp jazz

Riksförbundet Svensk Jazz har valt ut en brokig skara artister för att sprida ung svensk jazz i världen. Det rör sig om jazz i dess bredaste bemärkelse. Som systrarna Persson - en pianist och en konstnär som kombinerar livespelningar med livemålning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt som kompositören och jazzpianisten Cecilia Perssons mjuka toner invaderar hennes vardagsrum växer färgfälten på konstnären Pernilla Perssons papper. Ett ansikte hittar sina konturer, först i bläck, sedan flyter akvarellen till. Systrarna Persson är etablerade inom sina respektive områden men deras samarbete är förhållandevis nytt. Ibland är det en bild som föder en komposition, andra gånger är det tvärtom. På scen kör de simultant.

-Improvisationen ligger till grund för både min konst och Cecilias musik, på det sättet är våra sätt att arbeta snarlika, säger Pernilla när vi slagit oss ner runt köksbordet efter smakprovet. -Den stora utmaningen för mig är att inte spela med bilden, fyller lillasyster Cecilia i. Poängen är att försöka vidga bilden och att hitta en spännande dynamik.

Stor konsert på Debaser

Samma kväll uppträder de med Cecilia Persson Kvintett på rockklubben Debaser i Stockholm. Där kommer Pernilla att måla i större format, och använda digital teknik.

Men jazz på en rockklubb? Jo, det är breddningen av genre och spelplatser som är själva poängen med Antenna, en jazzsatsning initerad av Svensk Jazz, det svenska jazzlivets riksförbund. Det började med att en tung referensgrupp fick välja och vraka bland Sveriges hippaste jazzorkestrar. De valde ut fyra band utöver nämnda kvintett: Goran Kajfes Subtropic Arkestra, Josef och Erika, Midaircondo gästade av Michala Östergaard-Nielsen samt Fredrik Kronkvist Kvartett.

TT Spektra: Det är fem väldigt olika band ni valt, speglar de det svenska jazzklimatet idag?

-Det här urvalet visar att vi på Svensk Jazz vill gå i bräschen för att tänka brett och vitt, säger projektledaren Karin Inde.

Även Cecilia Perssons definition av sin genre står långt ifrån jazzpuritanernas.

-För mig finns ingenting som det går att säga "det här är jazz och det här inte jazz" om. Min definition av jazz är att det är något som är framåtdrivande, som tänjer gränserna och som innehåller starka improvisationselement.

Kompenserar för nedlagda Rikskonserter

Framåtdriv och gränsöverskridande samarbeten karaktäriserar även Antenna-projektet. Sedan smygstarten i somras har deras protegéer bland annat dykt upp på köpcentrum, i skolor, på Almedalsveckan och på spelningar i Edinburgh och Berlin. Nästa stora stopp blir på en stor Performing arts-mässa i New York. Antenna föddes som en fågel Fenix ur nedlagda Rikskonserters aska.

-Alla i det fria musiklivet sitter i samma båt. Hur många miljoner som helst har försvunnit i och med nedläggningen. Samtidigt är det väldigt mycket som händer nu just därför, säger en optimistisk Karin Inde.

Cecilia Persson upplever att de flesta jazzklubbar i Sverige är inriktade på traditionell jazz.

-Samtidigt omges man av kollegor som hela tiden gör ny musik och som spelar i olika forum. Det känns som att nya arrangörsformer är på väg att växa fram.