Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sy26c41e.jpg

Annonser på blogg förbryllade Bildt

Utrikesminister Carl Bildts blogg "Alla dessa dagar" har på senare tid haft annonser för ryska fruar, danska kapitalrådgivare och inspirerande talare. Något lurt, trodde Bildt, men han hade troligen bara missat det finstilta.

– Det är uppenbarligen någon hacking på gång, sade Carl Bildt nyligen när TT ställde frågan om han har börjat lägga ut annonser på sin populära blogg.

Sedan starten 2005 har bloggen haft över sju miljoner träffar. Den har, trots sin halvofficiella status någonstans i gränslandet mellan Sveriges officiella utrikespolitik och Carl Bildts egen, blivit måsteläsning för den som vill veta något om Sveriges linje och stora utrikeshändelser.

"Vackra ryskor"

Det var via bloggens nya Twitter-kolumn som världen först fick veta från officiellt håll att en misstänkt terroristattack ägt rum i Stockholm, ett halvt dygn innan statsministern informerade om det.

Vid ett flertal tillfällen under december har bloggen haft annonser, under rubriken "ads by Google". De har dykt upp direkt efter inlägg som Bildt gjort och har efter en kort stund försvunnit.

En av de första dök upp efter ett inlägg Bildt gjorde under ett möte i Kazakstan. Läsarna fick i annonsen rådet att klicka på en länk för att "Hitta en rysk fru-Vackra ryskor söker Kärlek & Äktenskap. Se 1000-tals foton."

Råder till vaksamhet

Någon vecka senare förmedlade bloggen "Carl Bildt-Boka ledande & inspirerande talare på The London Speaker Bureau". Två dagar före jul var det dags för "Eu Tips-Professionell finansiell rådgivning från lokala experter världen över" från Danske invest.

Carl Bildt gav bloggläsarna rådet "vaksamhet anbefalles" inför förekomsten av olika "mer eller mindre suspekta annonser".

Men den som kanske borde varit mer vaksam är Carl Bildt själv som verkar ha missat att läsa det finstilta i villkoren i det bloggverktyg han använder. Där framgår tydligt att annonser till och från kan komma att visas i bloggen, men att dessa kan undvikas om man betalar en årlig avgift på 30 dollar (cirka 205 kronor).

Carl Bildt är på resa och inte anträffbar, men hans pressekreterare Anna Charlotta Johansson säger att de nu är medvetna om annonssystemet i bloggverktyget.

– Vi håller på att titta på vad det är som gäller och undersöker om han betalat den avgiften, säger hon.

Carl Bildts blogg heter Alla dessa dagar.

Adressen är http://carlbildt.wordpress.com/.

Bloggen har fått nästan 7,4 miljoner träffar sedan starten för över fem år sedan.

Sedan någon månad twittrar också Carl Bildt, då under @carlbildt.

Mest läst