Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Annie Lööf redo för rivstart

Annie Lööf, 28 år, har valts till ny ledare för Centerpartiet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon blir den yngsta ordförande partiet haft, men har ett starkare stöd än många av företrädarna.

Vid tjugo i tio valdes Annie Lööf med acklamation till Centerns nya partiordförande på stämman i Åre. Valet följdes av stormande applåder och jubel från ombuden.

-Jag känner mig enormt stolt och varm om hjärtat, sade Lööf när hon tackade för allt stöd och all entusiasm hon känt den senaste tiden.

Hon blir inte bara den yngsta Centerledaren hittills, utan även minister lite senare i höst, utan någon erfarenhet av regeringsarbete.

Inför partiledarvalet gick även företrädare för det enda partidistriktet som förordat någon av Lööfs rivaler upp i talarstolen och gav henne sitt stöd.

-Jag är oerhört stolt över att det var vår folkrörelse som vågade tänka nytt, utmana och öppna upp, att på riktigt låta medlemmar och gräsrötter från norr till söder vara med och forma centerpartiets nya ledning, sade Annie Lööf.

I tacktalet hyllade hon också tidigare Centerledare. Annie Lööf antydde att nya arbetsmetoder är på gång.

-Vi måste finnas både i den fysiska och i den digitala världen och på det sättet finnas i framtidens moderna folkrörelse.

Lööf tänker fokusera på vikten av att partiet bottnar i sina värderingar. Nya konkreta politiska förslag får vänta. Partiet ska ta fram ett nytt partiprogram, utifrån vilket nya tydliga förslag ska utmejslas.

TT: Vilken är din största utmaning?

-Den största utmaningen är att Centern ska växa i opinionen och det gör den inte om inte medlemmarna står på tå och är stolta och vill att partiet ska växa runt om i hela landet. Därför vill jag sänka förväntningarna på mitt linjetal. Jag kommer inte att presentera någon konkret sakpolitik, utan jag kommer att ha ett värderingsladdat tal.

Johan Hammarqvist, politisk redaktör på Norra Skåne och Centerkännare, menar att ingen Centerledare i modern tid har så starkt stöd som Lööf från sitt parti när hon väljs. Av 27 partidistrikt förordade 24 Lööf som partiledare, två ville inte ta ställning och ett distrikt hade IT- och regionminister Anna Karin Hatt som favorit.

Hammarqvist tror inte att Lööf, som för inte så länge sedan motionerade i riksdagen om platt skatt, för partiet längre höger ut.

-Det kommer att bli större fokus på sociala frågor. Hon kommer att ha mjukare kanter på politiken. Den upplevdes som hård, kall och krass under Maud Olofsson, säger han. -Nu börjar en ny era i Centerpartiet, en stolt era, sade Annie Lööf på sin första presskonferens som Centerledare. -Jag vill ingjuta mod i Centerrörelsen. Vi ska synas och höras som aldrig förr.

Centern gick bakåt i valet 2010 och i opinionsmätningarna börjar partiet närma sig fyra procentspärren till riksdagen. Förväntningarna är stora på att Annie Lööf ska synas mer i debatten, ta för sig mer i regeringen och vara mer partiledare och inte bara minister.

Lööf manar dock till tålamod när det gäller opinionssiffrorna.

-I hela mitt väsen så är jag otålig, det kanske syns på mig, jag vill se snabba resultat, men detta kommer att ta tid, säger hon. -Vi kan inte förvänta oss några omedelbara positiva opinionsframgångar.

Stämman valde också riksdagsledamoten Anders W Jonsson och IT- och regionminister Anna-Karin Hatt till förste respektive andre vice ordförande i partiet.

Mest läst