Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Anna Wester: Låt åsikterna mötas på festen

Under veckan som gått har vi på redaktionen märkt att det trillat in information om den ena 8 mars-festen efter den andra. Ganska snart konstaterade vi att bland årets olika sätt att bilda opinion på kvinnodagen är just andelen fester övervägande jämfört med till exempel föredrag och demonstrationer.

Att paketera in jämställdhetsfrågan till en fest är inte bara ett oerhört smart drag, utan också extremt viktigt. I en tid då polariseringen mellan feminism och antifeminism eskalerar i samma takt som gemene man skaffar sig en åsikt om begreppet, är det nödvändigt att hitta sätt att minska meningsskiljaktigheterna. Och framför allt, att de med negativ inställning till feminismen ska få lättillgängliga och positiva sätt att se debatten med andra ögon. Att bjuda in till stora, roliga fester med syfte att lyfta betydelsefulla ändamål, tror jag därför är både briljant och ytterst angeläget.

Med hjälp av festens egenskaper avdramatiserar man frågan, utan att ta bort fokus från allvaret. Man gör den mer lättåtkomlig för människor som i sin vardag kanske inte har jämställdhet högst på sin agenda. Det jag menar är att det ligger närmare till hands för många att närvara på en fest, än ta steget och gå i ett demonstrationståg.

Att se till att feminismen förknippas med fest och firande, där fokus ligger på att hylla kvinnor och föra folk samman, är viktigt både för den 8 mars och generellt för jämställdhetsdebatten. Alla dagar, året om.

Så ut allihop och fira i kväll!

Mest läst