Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Anna von Bayern: Efter Köln är det mesta förändrat

Problemet med goda tider är att man börjar tro på sin egen framgång. I Tyskland har vi levt i föreställningen om att vi bor i ett välorganiserat, säkert land med ocensurerad media. Vår förbundskansler Angela Merkel har sagt att vi kan ta emot ett oreglerat antal flyktingar - majoriteten har trott henne.

Nyårsnattens massövergrepp i Köln, då över tusen, främst invandrade män rånade och sextrakasserade kvinnor, har förändrat Tyskland. Hittills har 821 polisanmälningar inkommit. Det är inte bara den ofattbara mängden brott mot kvinnor, på offentlig plats som chockat. Också polisens oförmåga att agera har väckt upprördhet. Bara 213 poliser befann sig i Köln. Poliser som tvingades kapitulera inför massan av unga män. Statens organ hade tappat kontrollen. Det är vi inte vana vid.

Till en början kommunicerades händelserna inte alls. På nyårsdagen meddelade polisen att firandet hade gått lugnt till. Fem dagar senare framhöll borgmästaren att det inte fanns bevis för att flyktingar hade varit involverade. Vänsterfeminister förklarade att sextrakasserier inte var något nytt problem - som om någon hävdat det. De vägrade acceptera det som utmärker nyheten om incidenterna i Köln.

Det skulle gå nästan en vecka innan sanningen om Köln, och liknande händelser i andra städer, skulle komma fram. De som misstänkt att nyheten hade censurerats, i syfte att inte skapa polarisering, fick vatten på sin kvarn. Om det i stället varit 1000 nazister som begått liknande brott hade skandalen omedelbart - och med rätta - varit ett faktum. Dessvärre riskerar den politiska korrekthetens diktatur att kosta demokratin dess trovärdighet.

Och plötsligt kommer de nu fram; alla kritiska rapporter om kaos och överansträngning. Över 300 000 asylansökningar från i fjol har fortfarande inte behandlats. Det saknas ett centralt system för hela Tyskland som identifierar flyktingar med fingeravtryck. I stället gör varje förbundsland sin egen registrering. Därför kunde islamisten, som troligen kom från Tunisien och som sköts i Paris, på årsdagen av Charlie Hebdo-attacken, återfinnas registrerad som asylsökande under sju olika namn och tre olika nationaliteter, i flera delstater. Mannen, som hade suttit fängslad i flera omgångar, bytte helt enkelt namn efter varje frisläppande eller i samband med varje avvisningsförsök. Hur är det möjligt i en tid när varje Iphone kan identifiera ett fingeravtryck på en sekund?

En majoritet av den tyska befolkningen har tappat tron på Merkels linje. 56 procent anser att hon gör ett dåligt jobb. 51 procent tvivlar på att Tyskland kan klara av den rådande krisen. Var tredje säger att övergreppen i Köln har förändrat synen på invandringen. Merkels parti CDU är i fritt fall i alla omröstningar, liksom hennes egen popularitet.

Eftersom det är val i två förbundsländer i mars börjar nervositeten stiga. En tredjedel av CDU:s riksdagsledamöter sägs vara emot Merkel, många kritiserar henne offentligt. Hon står inför ett tufft val: Antingen stänger hon gränserna och förlorar sin trovärdighet, eller så fortsätter hon på den inslagna vägen och förlorar sitt jobb. Frågan var nästan otänkbar före Köln, nu är det mesta förändrat.

Mest läst