Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ann-Sofie Hermansson: Respekt att gå och rösta

Det är många som skyller sina politiska tillkortakommanden på Europaunionen.

Jag läser Nelson Mandelas självbiografi Den långa vägen till frihet. Rekommenderas varmt. Man kan inte annat än imponeras av den moraliska resningen hos denna demokratikämpe. Trots sina 27 år i fängelse var det ingen knäckt man som klev ut i friheten 1990.

Den verkliga storheten i ledarskap visade han dock efter sin frigivning. Trots alla oförätter, alla år av förnedrande behandling i fängelset på Robben Island valde Nelson Mandela samförståndets väg. I ett Sydafrika som stod och vägde mellan inbördeskrig och en skör demokrati satte han sig i samtal med sina tidigare fångvaktare. Och det lyckades. Kriget uteblev och de första fria valen blev en fantastisk framgång för frihet och demokrati.

På söndag är det sista dagen att rösta i valet till Europaparlamentet. Det har tidigare varit klent med valdeltagandet. Ynka 45 procent gick till valurnorna 2009. Jag hoppas såklart att fler tar chansen den här gången. Dels vill jag som socialdemokrat ha ett rödare Europa efter femton års högermajoritet. Dels är jag i likhet med många orolig för att fascismen ska få större utrymme än den har i dagens europaparlament. Vid lågt valdeltagande är den risken större.

Det är många som skyller sina politiska tillkortakommanden på Europaunionen i dessa dagar. Nästan så det har blivit coolt att hävda att Bryssel har för mycket makt. Det är ett enfaldigt och farligt sätt att resonera. Visst har vi haft en ekonomisk kris av rang men högermajoritetens ensidiga åtstramningspolitik har inte precis gjort saken bättre.

Det är alltid enklare att skylla på nån annan istället för att ta eget ansvar. Men ska Europa trygga fred och frihet i vår tid krävs samverkan istället för hånfullt beteende. Vi har inte råd med självupptagen populism i jakt på fler röster.

Jag skulle älska om mitt parti gick fram rejält samtidigt som de fascistiska krafterna gick tillbaka. Men uppriktigt sagt är det inte de viktigaste skälen till att jag röstar. Jag röstar för att jag kan det. För att jag lever i det oerhört privilegierade tillstånd av demokrati som Sverige utgör. För att jag inte riskerar fängelse när jag engagerar mig politiskt. För att frihetskämpar världen över har offrat så oerhört mycket för denna möjlighet.

Sverige utgör idag en del av den europeiska demokratin. Detta har skett tack vare mångas uppoffringar. Jag menar att det förpliktigar. Visa dem respekt genom att utnyttja din rösträtt.

Mest läst