Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Ann Heberlein till angrepp mot förläggare

Ann Heberleins självutlämnande bok Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva har hyllats och omtolkats för teatern. Nu anklagar författarinnan sin dåvarande förläggare Svante Weyler för att ha exploaterat hennes psykiska sjukdom.

I januari 2009 publicerades boken jag vill inte dö, jag vill bara inte leva. Här berättar teologie doktor i etik Ann Heberlein om hur det är att leva med manodepressivitet. Snudd på outhärdligt självutlämnande beskriver hon de självmordstankar och den ångest som sjukdomen föder.

I slutet av boken tar hon farväl av sina barn, sin man, andra närstående och planerar i detalj sitt eget självmord. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ytterligare ut när Ann Heberlein i samband med boksläppet rapporteras försvunnen.

En närmast enhällig kritikerkår hyllade romanen, som senare också dramatiserats på flera av landets teatrar.

Ann Heberlein ser i dag mer kritiskt på utgivningen. I kommande boken Ett gott liv går hon till angrepp mot dåvarande förläggaren Svante Weyler som hon upplever utnyttjade hennes psykiska sjukdom för att ge ut boken.

Svante Weyler har läst boken men avstår i nuläget från att ge sin version.

- Jag har väldigt många tankar om förläggarens roll, men jag vill inte uttala mig om Anns bok förrän den har blivit föremål för offentlig behandling. Det samtalet måste andra föra, jag är ju part i målet.

Tycker du, rent generellt, att en bok kan stoppas av etiska skäl och i så fall vilka?

- Jag förstår att du ställer frågan, den är relevant. Jag ber ändå att få avstå från diskussionen. Vad jag än svarar så kommer mitt svar att kunna ryckas ur sitt sammanhang och tolkas som att jag inte borde ha gett ut Ann Heberleins bok.

I en tid med bloggar, sociala medier och dokusåpor, då allt fler författare levererar intima scener ur sitt liv, har gränserna för vad som kan anses självutlämnande tänjts?

- Det är en viktig diskussion men jag vill inte vara med i den eftersom jag har gjorts till föremål för den.

Över 3 000 besökare såg i höstas pjäsen Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva som monolog på Göteborg stadsteater, i regi av Mia Höglund-Melin. 13 januari får föreställningen nypremiär.

Ronnie Hallgren, VD för Göteborgs Stadsteater, menar att det alltid är tråkigt när sådana här schismer uppstår, men poängterar att den pjäs Åsa Lindholm har dramatiserat efter Ann Heberleins bok är ett verk i sig och förlagd på ett annat förlag.

- Pjäsen har ett innehåll som är mycket angeläget och som har fått ett enormt starkt publikmottagande. Så vi kommer att genomföra vår nypremiär precis som planerat.

Fotnot: GP har förgäves sökt Ann Heberlein och hennes nye förläggare Martin Kaunitz. Den aktuella boken Ett gott liv släpps 14 oktober.

Bild - 3
Bild - 2
Mest läst