Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

966367.jpg
Viktor Karlsson

Anmälan mot kontrollanter läggs ner

Viktor Karlsson fick panik när kontrollanterna tryckte ned honom hårt mot golvet. Han anmälde dem för misshandel men ärendet läggs nu ned av polisen.

För snart två veckor sedan hoppade Viktor Karlsson på spårvagnen vid Valand för att ta sig ner till Centralen. Därifrån skulle han åka vidare ut till Hisingen för att passa en hund.

Men innan han hunnit byta vagn steg flera biljettkontrollanter ombord och ville titta på biljetterna.

–De stoppade mig och sa att jag måste visa upp mitt färdbevis. Då stängdes dörrarna och jag sa att jag måste av. Vid det laget stod alla helt inpå mig. När jag blir instängd kan jag inte kommunicera riktigt, jag får panik och kan inte tänka klart, berättade han för GP dagen efter händelsen.

Viktor hade glömt sitt skolkort hemma och i stället fått med sig ett fritidskort som inte börjat gälla. Han hade ingen legitimation och blev så skärrad att han fick svårt att komma ihåg alla siffrorna i personnumret.

Vagnen fortsatte mot Gamlestaden och Viktor beskriver hur han kände sig pressad och till sist höjde rösten för att kontrollanterna skulle förstå. När vagnen stannade vid Gamlestadstorget försökte han att hoppa av i "ren impuls".

- Då tog de i mig och tacklade ner mig på golvet, de satte knän i skulderbladen och tryckte ett knä i nacken. Jag fick ett smalben i skrevet. Då steg paniken ytterligare. Jag tappade all kontroll över min kropp. Jag skakade och försökte komma loss, berättade han för GP.

När spårvagnen kom fram till Hjällbo tog polisen över. Viktor fick lämna sin version av det som hänt och valde att göra en polisanmälan om misshandel mot biljettkontrollanterna.

Ärendet hamnade hos polisens kriminaljour som begärde in flera övervakningsfilmer från Spårvägen. Efter att ha granskat filmerna beslutade man i går att lägga ned förundersökningen.

- Utifrån filmerna syns inga fel från kontrollanternas sida och det finns ingenting som tyder på att någon av dem gjort något brottsligt här, säger Göran Gustavsson, förundersökningsledare på polisens kriminaljour.

När GP når Viktor på måndagskvällen visar det sig att han inte hade blivit informerad om att förundersökningen läggs ned.

- Det hade jag inte fått reda på. Det känns dåligt att de kommer undan med övervåld ännu en gång. Jag vet inte vad jag hoppades på för straff. Kanske att kontrollanterna skulle avskedas.

Straffavgiften för att glömma skolkortet hemma är 50 kronor.

Mest läst