Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
216220h1024.jpg
De höga radonhalterna kommunicerades inte med de boende och fastighetsbolaget i Karlstad får nu kritik. Arkivbild.

Anklagas för att ha mörkat radonnivå

Kommunala bostadsbolaget i Karlstad, KBAB, anklagas för att ha mörkat resultaten av radonmätningar som gjorts i en hyresfastighet. Först efter påtryckningar fick boende ta del av resultaten, som på flera håll översteg givna riktvärden, i något fall med det dubbla, uppger Nya Wermlands-Tidningen.

-Det gör mig riktigt irriterad. Det är möjligt att det inte innebär en överdriven risk för lungcancer men de ska berätta vad mätningarna visat, säger en hyresgäst till tidningen.

När fastigheten nu ska åtgärdas har det hunnit gå flera år sedan mätningarna.

-Så får det inte hanteras. Det hör till att en fastighetsägare informerar sina boende om sådan här saker, säger Henry Stegmyr, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Bostadsbolagets vd Carin Skarman medger att rutinerna brustit och beklagar att hyresgäster som efterfrågat materialet först ska ha nekats.

-Det är än allvarligare, skulle jag säga, och inte bara en fråga om rutiner som brustit. Då är det den mänskliga faktorn som gjort fel. Självklart ska man få veta om man har en förhöjd radonhalt i sin lägenhet, säger hon till TT.

Mest läst