Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Tiggaren Krasto Krastinov anklagades falskeligen för rån av den nu dömda kvinnan.

Anklagade tiggare för rån – fälld själv

Moderaten som anklagade en bulgarisk tiggare för att ha rånat henne fälldes på måndagen av Göteborgs tingsrätt.

Kvinnan som varit aktiv i lokalpolitiken men inte haft några uppdrag för Moderaterna, fälldes för fyra fall av bedrägeri, tre fall av urkundsförfalskning, falsk angivelse och falskt larm. Hon döms till villkorlig dom och dagsböter på 11 000 kronor.

9 oktober 2013 anmälde hon att hon rånats på 7 000 kronor, kontokort och en läsplatta av en tiggare vid Bältespännarparken. Tingsrätten konstaterar att något rån aldrig ägt rum.

För att dölja att pengarna i det påstådda rånet i stället använts till att betala hyran, förfalskade kvinnan sitt kontoutdrag så att det såg ut som hon gjort två uttag på 7 000 kronor den aktuella dagen.

Därefter begärde hon ersättning från sin hemförsäkring för krishjälp i form av psykologbesök och fick ut 2 400 kronor från försäkringsbolaget.

Tiggaren greps av polis efter anmälan och satt anhållen i knappt två dygn innan han frigavs. Han har tidigare fått ersättning för den tid han satt anhållen.

I domen ingår också flera fall av bedrägerier och urkundsförfalskningar som hon gjorde sig skyldig till under 2012. Det ena fallet handlar om ett försäkringsbedrägeri där M-medlemmen påstod sig ha köpt en ring för 26 595 kronor och sedan blivit av med den.

Det andra fallet rör också ett försäkringsbedrägeri där kvinnan framställt tolv falska handlingar och på så sätt fått 33 500 kronor utbetalt.

Kammaråklagare Lotta Nielsen hade begärt att tingsrätten skulle besluta om en rättspsykiatrisk undersökning av kvinna. Något som domstolen inte ansåg nödvändigt.

Åklagaren är nöjd med att kvinnan blev fälld, men inte med straffet. Hon hade yrkat på 14 månaders fängelse:

- Jag anser att det handlat om grova bedrägerier och att dessa varit systematiskt utförda. Det rör sig ju ändå om upprättandet av tolv falska dokument. Men där delar inte tingsrätten min uppfattning, säger Lotta Nielsen till gp.se.

Åklagaren överväger att överklaga.

Av domen framgår att kvinnan 2006 dömdes för grov förskingring till fängelse i ett år och två månader.

Kvinnan är fortfarande medlem av Moderaterna.

- Jag har uppmanat henne att avsäga sig sitt medlemskap men det har hon inte gjort. Vi har plockat bort henne från våra sändlistor, säger Cecilia Magnusson, ordförande för Moderaterna i Göteborg.

Magnusson säger att det är en stor procedur som ska till för att utesluta någon ur partiet.

- Det är väldigt stor skillnad gentemot Martin Wannholt. Den här kvinnan har inga som helst uppdrag. Hon hade anmält att hon ville ha uppdrag inför valet 2014 men stod inte på någon valsedel, säger Cecilia Magnusson.

Den dömda kvinnan var aktiv i partiet efter sin fängelsedom.

- Att begära registerutdrag av den som vill bli medlem är att gå för långt. Däremot får de som kandiderar skriva på en kandidatförsäkran, som bygger på att de talar sanning om eventuella domar, säger Magnusson.

Mest läst