Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Fridolina Rolfö var högst delaktig med sina två mål när Sverige vann stort mot Ryssland i Algarve cup.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Angeldahl: "Bara tackar och tar emot"

  Filippa Angeldahl tog för sig, med besked, i sin första A-landskamp från start. Hennes mål banade vägen för en svensk gruppseger i Algarve cup. Nu väntar Nederländerna i final.

  Mot Sydkorea blev det en halvtimmes inhopp. I 3–0-segern mot Ryssland blev det första A-landskampen från start för 20-åriga Filippa Angeldahl.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Från startelvan passade hon på att ta för sig, med besked, på det svenska innermittfältet.

  Linköpingsspelaren testade flera gånger om sitt långskott, fördelade spel, vann yta på mitten och slog både frisparkar och hörnor.

  TT: Inte ofta en startelvadebutant får ta de fasta situationerna?

  - Nej, men jag bara tackar och tar emot ifall de känner att jag har ett bra tillslag för att slå dem. Så det är bara jättekul, säger Angeldahl.

  "Tog ju i vinden"

  En av frisparkarna gick till och med i mål. Det såg ut som ett inlägg, men bollen gick likväl förbi alla huvuden och fötter i straffområdet. Den gick även förbi huvudet på en felplacerad Julia Gritjenko i det ryska målet – vidare in i nät, tack vare den kraftiga medvinden, med halvtimmen spelad.

  - Det var så kraftig vind så jag fick order att trycka den hårdare mot mål, så jag gjorde det.

  TT: Det var ett skott ändå alltså?

  - Nja, den tog ju i vinden.

  Oavsett ursprunglig intention så var det ett första A-landslagsmål för Filippa Angeldahl, som trivts i den nya, tuffa, landslagsmiljön.

  - Tjejerna har tagit emot mig jättebra och jag känner verkligen att jag kan få ut mina spetskvaliteter. Så det känns jättebra.

  Rolfö tvåmålsskytt

  Angeldahls 1–0:a i första halvlek, plus en urtjusig "sombrerofint" i inledningen av matchen av ryska Marina Fedorova, var de godbitar som stack ut från den första halvleken.

  Den andra bjöd dock på ett rent smörgåsbord av delikatesser. Fridolina Rolfö var den som bidrog mest med två distinkta avslut – som båda resulterade i mål. Det första ur snäv vinkel i inledningen av andra halvlek, och det andra på ett volleyskott efter en tilltrasslad hörnsituation.

  Mål blev det inga fler, men chanser skapade Sverige gott om.

  - Den andra halvleken var på ett helt annat sätt. Tydligare, rakare, passningsspel som gör att vi hittar in både framför och bakom deras backlinje. Det gör att vi till slut jagar ett fjärde mål snarare än att vi oroar oss för att släppa in ett, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

  I och med att Rosengårdsmålvakten Zecira Musovic fick chansen från start i mål, med en hållen nolla dessutom, så innebar det att samtliga spelare i truppen också fick speltid under turneringen.

  Pussel inför avslutningen

  Och många har imponerat – dessutom.

  - En del av den här turneringen har handlat om att visa att vi har en bredd. Vi har gjort det jättebra på alla håll och kanter. Det är många spelare som visar bra form och bra prestationer, säger Gerhardsson.

  Att pussla ihop alla spelare med belastning, motstånd och dynamik i åtanke har inneburit en hel del timmar vid ritbordet för den svenska tränarstaben.

  Några fler timmar blir det inför finalen på tisdag, där Sverige, i egenskap av näst bästa gruppsegrare i turneringen tack vare målskillnad, ställs mot regerande Europamästaren Nederländerna.

  TT: Inte helt lätt för dig att ta ut ett lag till den matchen?

  - Det är alltid svårt att ta ut ett lag. Nu är vi ganska vana vid att göra det. Man får bara ha elva som startar och på något sätt hamnar man ändå där till slut.