Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
003

André, polisman: Polismyndigheten knäcker hårt arbetande poliser

André Nylander, ingripandepolis i Göteborg City, har skrivit ett brev där han kritiserar ledningen och beskriver ett systemfel, som enligt honom innebär att vanliga poliser inte orkar längre. Brevet är adresserat "Till folket, min arbetsgivare". Här är det i sin helhet:

"Skattebetalare som är invaggade i tron om att chefer inom Polisen är moralfyllda och att Polismyndigheten drivs mest optimalt måste få en mer rättvis bild. Under snart sju år har jag sett så mycket tveksamheter och identifierat ett stort strukturfel i ledarskapet inom Polisen.

Myndigheten leds genom icke konsekvent beslutsfattande och sätts en chef på prövning kommer egenintresset in.

Nu pågår en förändring inom Polisen som är ett oerhört svårt moment att genomföra. Då krävs sanna ledare som gör vad som är rätt utan att vinna något själv på det hela, som inte gör det som passar dem bäst för att det är mest bekvämt för stunden. Ledare ska vara där för att lyfta upp personalen och bygga förtroende. Det gör man bäst genom att vara otroligt konsekvent, extremt tydlig men framför allt helt och hållet rättfärdig.

Läs också: Polischefen svarar på kritiken

Det som utarmar hårt arbetande poliser är inte alla hemskheter de får uppleva i tjänsten utan den brist på konstruktivt ledarskap som nästan uteslutande råder inom Polismyndigheten. Tyvärr är det så att de som säger sanningen och vill förändra aldrig får chansen. De som rättar sig in i ledet, håller mun och är minst obekväma lyfts upp. En icke rättfärdig chef rekryterar en annan och den onda spiralen fortgår.

Där finns ett stort systemfel som visar sig i att duktiga, rättfärdiga poliser som verkligen lägger ner sin själ i arbetet till slut inte orkar ställa upp längre. Glöden i deras ögon svalnar bort och besvikelsen är påtaglig eftersom förtroenden gång på gång sargas. Tyvärr är löften som uttalas inga löften. Det är många gånger tomma ord sagda av konflikträdsla och för att temporärt sopa problemen under mattan. Där finns otaliga exempel på kollegor som muntligen fått löften som sedan dras tillbaka eller förnekas.

Personalen hamnar i ett tillstånd där de inte känner samma motivation som vid start i och med den låga tilltron till chefer och brist på förtroende för dem. Kollegorna faller tillbaks i att endast göra det nödvändiga vilket dränerar dem på lust inför arbetsuppgifterna eftersom ledarskapssystemet inte främjar engagemang. Polisens ledord är engagemang, effektivitet och tillgänglighet men den förstnämnda sågas successivt bort genom förtroenderaset som pågår.

Nu har den högsta ledningen infört ett lönesystem där poliser ska få betalt utifrån vad de visar upp för att öka produktionen. Det farliga i detta är att grundbulten i att vara polis, nämligen att hjälpa och ställa till rätta hamnar i skymundan. Då hamnar i stället fokus på att visa upp rätt bild för chefen och samla på sig bra titlar inför lönesamtalet. Ytterligare en oroväckande hantering av ett existerande problem.

Erfarna poliser "på golvet" i yttre tjänst gör generellt sett en samlad bedömning. Är detta värt det?

De allra flesta kommer fram till att de blivit så dåligt behandlade att de söker andra tjänster som är bättre betalda eller erbjuder bättre arbetstider. En och en annan kollega faller tyvärr också in i "chefsfällan" och ägnar sig åt titeljagande. Detta gör att det försvinner kompetens och erfarenhet. Utvecklingen går åt fel håll och kvalitén på poliser i yttre tjänst kan vara på väg att tappas. Många av kraven till att bli polis har slopats. Vill vi inte behålla en av världens finaste Poliskårer?

Det yttersta felet visar sig i att de högsta cheferna vill visa upp fina siffror och goda resultat på pappret, av just egenintresse. Siffrorna hade kunnat vara betydligt finare om ett antal år om man i stället gjorde vad som är rätt nu men som visar sämre siffror omedelbart. Chefer är måna om att vara lojala arbetsgivaren men den riktige arbetsgivaren, folket, vill nog hellre se produktiva poliser som håller över tid, mår bra och kan fatta riktiga beslut när de pressas.

Summa summarum, ett förlegat chefssystem råder och förmedlar andan "passar det inte så dra, tusen andra står i kö". Det borde i stället vara ett ledarskapssystem som ger känslan av "vi gör detta tillsammans, för att vi tror på våra ledare och vi gör det med hjärtat". Ledsamt för både arbetstagare och för den enskilde betalande uppdragsgivaren, nämligen folket!

Vad vet då en enkel ordningspolis om detta? Ibland är det enklare att hålla sig objektiv när det inte finns några egenintressen att fylla då jag inte är på väg någonstans uppåt. Finns där någon chef med en korrekt inställd moralisk kompass så ses denna artikel som konstruktiv kritik."

André Nylander, en fortsatt krigande ingripandepolis i Göteborg City

Mest läst