Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Anders Högström en besvikelse

Det är en stor besvikelse att en liberal företrädare inte ställer sig bakom beslutet om den förstärkta rätten till folkomröstning, skriver Theo Papaioannou och Håkan Andersson (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Folkpartisten Anders Högström från Lilla Edet anser att folkomröstningen om trängselskatt är ”betydelselös, kostsam och en grymt stor besvikelse” för alla väljare som stödjer ett Nej. Ungefär på samma sätt skulle man kunna karaktärisera Högström och hans åsikter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är en stor besvikelse att en liberal företrädare inte ställer sig bakom beslutet om den förstärkta rätten till folkomröstning som hans eget parti varit med om att fatta i riksdagen. Denna lagändring som skulle förhindra att politiker som Högström slentrianmässigt nekade väljarnas krav på folkomröstningar i lokala frågor.

Ökar politikerföraktet

Det är också en kostsam åsikt som Högström företräder när han hävdar att folkomröstningen kom i ”fel tid” och handlar om ”fel fråga”. Kanske inte i kronor och ören, men mätbart i ökat politikerförakt och en förlust för demokratin. Att Vägvalet samlade in tillräckligt med namn för en folkomröstning redan 2010 är Högström okunnig om när han i efterhand kräver att väljarna borde reagerat inför förra valet. Han vill själv bestämma vad som är rätt fråga att folkomrösta om, men i själva verket är det en dimridå för han vill inte alls ha någon folkomröstning och FP röstade nej till att en sådan skulle hållas.

Högström företräder också en betydelselös åsikt i frågan, eftersom folkomröstningen redan är beslutad och kommer att genomföras. Detta vet förstås Högström om och syftet med hans debattartikel är en helt annan: Han vill att alla som tänker rösta Nej i folkomröstningen ska stanna hemma på valdagen och inse att det är meningslöst att rösta. Men om väljarna fortsätter ge politiker som Högström & Co sitt stöd är det förmodligen lönlöst. Därför är det tur att det finns andra alternativ att rösta på. Som Vägvalet till exempel.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare, Vägvalet

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare, Vägvalet