Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S) fick duellera i Agenda i SVT. Men tiden räckte inte till och väljarna hann inte bli klokare, tycker GP:s Gunilla Grahn-Hinnfors.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Analys: Väljarna blev knappast klokare

En alldeles för kort duell om jobb mellan Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) lämnade tittarna i sticket. Skärpning SVT.

Vilket Sverige är det Fredrik Reinfeldt (M) ser när han reser landet runt? Och vilket är det Stefan Löfven (S) ser? En av de två kommer att vara statsminister efter höstens val.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I sitt sommartal i lördags målade Reinfeldt bilden av en välmående och trygg nation i en orolig värld. Löfven däremot, menade i sitt valupptaktstal i Göteborg att Sverige är ett land som glider isär och som är akut behov av stora insatser på välfärdsområdet.

De olika utgångspunkterna syntes också i duellen i SVT:s Agenda. Statsministerkandidaterna skulle debattera jobb och särskilt ungdomsarbetslösheten. S har som mål att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet år 2020 och har bland annat 90-dagarsgarantin för unga som ett av sina vapen. M har utlovat 350 000 fler i arbete till 2020. Alliansen vill ha kvar den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och den rabatterade restaurangmomsen.

Det var också dessa teman debatten handlade om. Den korta debatt som hanns med, alltså. Att lägga knappt 20 minuter för valets viktigaste fråga är att slarva bort ett tillfälle. Dessutom naggades tiden i båda ändar av helt andra frågor. Först fick båda reagera på SD:s partiledare Jimmie Åkessons flyktingpolitik där de samstämmigt menade att han har fel. Och strax före programtidens slut fick de frågan om regeringsbildande. Reinfeldt har tidigare sagt att om de rödgröna är större än Alliansen är det de som ska bilda regering. I debatten blev hans svar betydligt vagare. Inte heller Stefan Löfven gav ett tydligt besked i den frågan.

Men vart tog då jobbpolitiken vägen?

Reinfeldt hann med att säga: behåll sänkt restaurangmoms och lägre arbetsgivaravgifter för unga. Och inför fler lärlingsplatser. Löfven drog kostnaderna för dessa åtgärder och ställde dem mot att i stället införa traineeplatser i vård och omsorg. Båda fick också utrymme att döma ut den andres förslag. Sedan var tiden slut. Snopet.

Senast de två möttes i en duell i Agenda i mars viftades det mycket med budgetsiffror. I den senaste tidens tal talar de hellre om ideologi och samhällsvision. Inget av partierna har särskilt mycket reformpengar att röra sig med. Ett faktum som statsministern gärna upprepar för att få motståndaren att verka ansvarslös. Löfven talar förstås tystare om detta.

Blev vi som väljare klokare när det gäller skiljelinjen mellan de två största partiernas jobbpolitik? Nej, tyvärr. Och det var varken Reinfeldts eller Löfvens fel.

Duellen: De vassaste inläggen

Fredrik Reinfeldt:

Traineejobb kan inte jämföras med riktiga jobb. Det är platspolitik inte långsiktiga jobb.

Långtidsarbetslösheten kallades förtidspensionering på er tid.

De rödgröna finns bara när opinionsundersökningar presenteras.

Stefan Löfven:

Ni har slarvat med ekonomin.

Du låter förvånansvärt nöjd.

Du lever i en drömvärld.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.