Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

ANALYS: Upptakten till heligt krig slutade som en familjetragedi

Vad får en välutbildad trebarnsfar att spränga sig till döds med en hemmagjord rörbomb i centrala Stockholm dagen före sin 29-årsdag? undrar GP:s reporter Per Nygren.

Säkerhetspolisen gav ett svar på presskonferensen i Stockholm på söndagsförmiddagen: terrorismen har nått vårt land med Sveriges första politiskt motiverade självmordsbombare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är också så den döde ville bli sedd. Som frihetskämpe och martyr.

Enligt vad chefsåklagare Tomas Lindstrand i går uppgav var det den döde som skickat ett mejl till Säpo och nyhetsbyrån TT minuterna före dådet. I mejlet uppmanade han sina islamistiska trosfränder att ”sluta fjäska och förnedra sig”.

”Nu är det dags att slå till, vänta inte längre. Kom fram med vad än ni har även om det är en kniv och jag vet att ni har mer än en kniv att komma med. Frukta ingen, frukta inget fängelse, frukta inte död.”

Han hänvisade till den svenska tystnaden kring Lars Vilks målningar och de svenska soldaterna i Afghanistan. Han skrev att ”nu ska era barn, döttrar och systrar dö lika som våra bröder och systrar och barn dör.”

Samtidigt bad han sin familj om förlåtelse för att han vilselett den om en resa som han gjort till Mellanöstern: ”Jag åkte aldrig till Mellanöstern för att jobba eller tjäna pengar, jag åkte dit för Jihad (det heliga kriget)”. Han säger att han inte kunde berätta som det var för vare sig sin hustru eller sin barn. Han betygar familjen sin kärlek och ber hustrun att kyssa barnen från honom.

”Säg till dem att pappa älskar dem.”

Uppropet blev lika misslyckat som själva sprängattentatet. Det som skulle bli ett massmord och upptakten till ett heligt krig slutade i vad som framför allt liknar en familjetragedi om det inte var för att denna familjetragedi nu skakar om det svenska samhället och riskerar att bana väg för ökad islamofobi och främlingsfientlighet.

Vem var självmordsbombaren?

Han var skriven i Tranås. Han tog studenten och flyttade utomlands för fortsatta studier. På en dejtingsida på nätet, där 28-åringen sökte en andra hustru i Storbritannien på mellan 25 och 30 år, presenterade han sig:

”Jag är född i Bagdad, Irak. Vi flyttade till Sverige 1992. Jag flyttade till Storbritannien 2001 för att studera. Jag har en kandidatexamen i fysioterapi. Jag är gift sedan 2004 och har två döttrar ... Jag önskar gifta mig igen och skulle vilja ha en stor familj. Min hustru gick med på det. Jag söker en utövande muslim, sunni, älskar barn och vill sätta Allah före mig. Ekonomiskt har jag det ok. Jag kan inte påstå att jag är rik men inte heller fattig. När jag har litet extra pengar ger jag till behövande. .. I framtiden vill jag flytta till ett arabiskt land och bosätta mig där ...”

Mannen fick nyligen ett tredje barn med sin fru.

På sin facebooksida anger han sitt favoritcitat: ”Ingen Gud utom Allah, Mohammad är Guds Sändebud.”

På facebook visar han också bilder från en resa till Jordanien i våras. Möjligen den resa han företog för ”Jihad”. Bilderna visar honom stående med utsikt över en dal på väg till Döda Havet. Det är en leende man med solglasögon som hälsar till sina vänner på facebook och får en kommentar från en syster: ”trevlig bild!”

Annars har han få vänner på facebook.

Innan han publicerade bilderna från Jordanien publicerade han några från en konferens till stöd för Gaza som hölls i Saudiarabien.

Enligt Säpo har ett trettiotal personer rest från Sverige till olika länder i syfte att delta i träning för terrorism de senaste fem åren. De flesta av dessa unga män agerar inte ensamma. De ingår i små sekter där de odlar sin verklighetsfrämmande världsbild.

Att de inte agerar ensamma gör att de är lättare att kontrollera. Unga män som dras till våldsbejakande sekter har ofta kallats till förhör hos Säpo i förebyggande syfte. Utredningen kring de unga män som i Göteborg åtalats för förberedelse till terrorbrott visar också vilka resurser, i form av buggning och telefonavlyssning, som Säpo kan sätta in vid minsta misstanke om terrorism.

Att 28-åringen undgått Säpos övervakning kan vara ett tecken på att han agerat ensam även om han nu hyllas som martyr av extremister på nätet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.