Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1848430.jpg
America Vera-Zavala är dramatiker, författare och kulturskribent.

America Vera-Zavala: Det är de där skärgårdshusen ...

Nej, jag är inte upprörd över Margot Wallströms lägenhet även om jag håller med dem som menar att det tyder på dåligt omdöme. Inte heller är jag upprörd över krogen eller porrdansarna. Men det finns en sak som gör mig så arg att jag knappt kan andas – och det är de där skärgårdshusen.

I botten av den där ilskan finns en liten flicka som tillsammans med sin ensamstående mamma, mormor och syster stannade kvar på gatan i Fisksätra när sommarlovet kom. Vi hade mycket sällskap och roliga saker att göra men det går inte att komma ifrån att vi tillhörde dem som inte hade råd att åka på semester. I toppen av ilskan finns en kvinna som idag har en bekantskapskrets där sommarstugor inte är ovanliga. Och det är inga stugor utan många gånger stora välutrustade hus som ger dem lugn och harmoni och mycket frisk luft och stärkande bad. Inte ens vänner och bekantas stora stolthet över pottor och utedass förtar att ”stugorna” kostar miljoner och att de som äger dem dessutom kan hyra ut dem för hutlösa summor. Däremellan finns den statistiska vetskapen om många, allra mest just ensamstående mammor, inte har råd att åka på semester.

Svensk fackföreningsrörelse är perverst rik, bland annat för att de har strejkat för lite. Det är en politisk prioritering. Att äga en ö i skärgården däremot är en ekonomisk prioritering som skulle kunna vara en politisk prioritering.

Marholmen i Stockholms skärgård ägs av Kommunal. Där finns det många vackra gamla byggnader. Det är ett skärgårdsparadis. Historien (publicerad i Aftonbladet) om en ledning som åker ut och unnar sig lite skärgårdslyx, har favoritvillor, kör bil där man inte får köra, beställer kräftor, ger sina egna barn sommarjobb är så obeskrivligt vedervärdig. För det är inga fattiglappar som unnar sig, utan högt betalda fackpampar som tjänar många gånger mer än de medlemmar de representerar.

Det finns få områden i Sverige som är så etniskt rena som skärgården, hade jag inte vetat bättre hade jag trott att id-kontrollerna infördes där för länge sen. Att äga hus som man billigt erbjuder sina medlemmar skulle kunna vara en väg att få flera att se det där vackra som är så få förunnat.

Jag skulle önska att det där vårdbiträdet, sotaren, fritidsledaren när sommaren närmade sig och hen tittade på sina två barn och önskade att hen orkat jobba lite mer så att de kunde unna sig en enkel semester kunde vända sig till facket och få en liten vacker byråkratisk blankett där grosshandlarvillan på Marholmen fanns att kryssa i. De där skärgårdshusen borde hyras ut varje år mellan maj och september för 500 kr veckan till mindre bemedlade arbetande och även arbetslösa familjer. De finns. En del är medlemmar i Kommunal, andra kanske var.

Läs också förra krönikan: America Vera-Zavala: Regeringen tar Paris gator ifrån oss

Mest läst