Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  America Vera-Zavala: ”1 maj trycker vi tillbaka”

  Hat, hot, misshandel, och till och med död följer i högerextremismens spår, skriver America Vera-Zavala som första maj-talar i morgon.

  Han hette Josef och gick i min franskagrupp på gymnasiet. Vi brukade hälsa på varandra med ett leende. Han satt alltid längst fram till vänster, alldeles själv. Efter att jag upprepade gånger sett hans tomma stol frågade jag en av hans klasskamrater var han var och fick reda på att han var borta, han hade fått ett utvisningsbesked och gömde sig.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Jag var elevrådsordförande på Marks gymnasium i Kinna, året var 1994.

  Jag visste inte ens att han var flykting men jag engagerade mig i fallet, vi arrangerade en manifestation på skolan, jag höll ett av mina första tal.

  Polisen hittade honom senare och utvisade honom till ett land varifrån han deserterat som barnsoldat. Så fort han kom ”hem” misshandlades han och sattes i häkte.

  Jag vet aldrig vad som hände Josef sen men jag tänker på honom när jag nu återvänder 20 år senare för att återigen hålla tal i Kinna, för Vänsterpartiet på första maj.

  För historien om Josef förändrade även mitt liv. Jag vet inte om det var före eller efter utvisningen som breven började komma. Kuvert med mitt namn, brev med utklippta tidningsbokstäver, som lämnades i elevrådsrummet innehållandes dödshot mot mig – tv-horan America som ställde upp för rasfrämlingen Josef. Hoten pågick i tre veckor men de finns alltid kvar i min kropp.

  Jag lärde mig att vara rädd, och jag lärde mig att rädsla gör att man isolerar sig själv, att man intuitivt förminskar sig, och att de man är mest orolig för är sina närmaste.

  Nu har det gått 20 år och i samma kommun finns i dag ett homosexuellt par som har utsatts för upprepade trakasserier och misshandel. Det som var min oro har för dem blivit en verklighet.

  Hat, hot, misshandel, och till och med död följer i högerextremismens spår. Det drabbar människor med bakgrund i andra länder, homosexuella och de som ifrågasätter högerextremisternas åsikter.

  I dag har vi ett rasistiskt parti i riksdagen med rötter i nynazismen, vi har ett nationalsocialistiskt parti som kandiderar i 30 kommuner och en nazistisk gaturörelse som mobiliserar och känner medvind. Överallt där de far fram följer hoten och hatet. Min rädsla från gymnasiet sitter fortfarande kvar och kommer fram varje gång jag konfronteras med rasister.

  I dag är jag tjugo år äldre. Sedan ett par år tillbaka är jag inte med i Vänsterpartiet, jag tycker inte det är kompatibelt i min roll som dramatiker och skribent. Jag är inte heller lika aktiv, politisk aktivism får se olika ut beroende på vilken fas man är i livet. Men jag ser med fasa på högerextremismens frammarsch, nynazisternas våld och hot precis som i början av 90-talet.

  I år på 1 maj vill jag därför vara en av många som trycker tillbaka.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.