Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Frölunda i gymmet

Ambulanspersonal får betalt i hockeybiljetter

När andra hockeyklubbar hyr in ambulanspersonal, betalar de för uppdraget. Men av Frölunda får man ingen lön, utan hockeybiljetter. Osmakligt, tycker facket.

När det spelas elithockeymatch är kravet att det alltid ska finnas en ambulas på plats.

Flera av klubbarna i Svenska hockeyligan betalar mellan 3 000 och 8 000 kronor för att hyra ambulans med personal. Men så är inte fallet i Frölunda, som i stället har ett alldeles eget upplägg som kallas för hockeyambulansen. Det innebär att klubben hyr en ambulans med utrustning från Västra Götalandsregionen för 1 500 kronor per gång. Men i priset ingår ingen personal. I stället är "lönen" hockeybiljetter, avslöjar i dag SVT Nyheter Väst.

Hockeyambulansen bygger på ett mångårigt muntligt avtal mellan Frölunda och chefer inom ambulanssjukvården.

Varje Frölundamatch finns två från ambulansen på plats. De är klädda i Västra Götalandsregionens uniform och utför sina sedvanliga arbetssysslor. Men de är inte i tjänst, utan är där i egenskap av frivilliga privatpersoner.

- Så som jag har fått till mig är det så att vi ska vara anställda via Frölunda hockey under tiden vi är där. Men vi har inte fått se några papper eller påskrifter på att vi är timanställda eller någonting. Jag känner att det kanske inte riktigt fungerar som det ska, säger en anonym källa till SVT Nyheter Väst.

- Det är uppbyggt på lojalitet. Vi som jobbar på hockeybilen är med på det. Man får ingen ersättning. Det är sanktionerat av toppen fast alla vet ju att det är galet. Det man får är biljetter, säger en annan källa.

Frölundas ordförande Mats Grauers säger till SVT Nyheter Väst att han inte tycker det är något märkligt med upplägget.

- Vi har ett avtal där vi betalar hyra för ambulansen och sedan har vi ideella människor som jobbar för oss, säger han.

Vårdförbundets ombudsman David Liljequist är skarp i sin kritik av upplägget.

- Det känns osmakligt att Frölunda inte betalar för medarbetarnas kompetens. Om det är ett krav att man ska ha en ambulans så borde de betala avtalsenliga löner för det arbetet, säger han till SVT Nyheter Väst.

Mest läst