Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Amanda Fondell vann Idol

Amanda Fondell golvade motståndaren Robin Stjernberg. På fredagskvällen vann hon skivkontraktet och titeln Idol 2011 i TV 4. Men det var med minsta möjliga marginal.

Globen kokade redan efter Amanda Fondells första final-framträdande och juryn hyllade henne efter varje nummer. När klockan slagit 22.49 på fredagskvällen skrev hon in sig i historien av svenska Idol-vinnare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men det var med minsta möjliga marginal, med 52 procent av rösterna mot Robins 48.

Amanda och Robin Stjernberg har varit favorittippade från start. Finalen blev något av ett Skånederby med Robin från Hässleholm och Amanda från Linderöd, i Kristianstad, bara tre mil därifrån.

Utanför tävlingen är de som syskon, men på Idol-scenen har de både varit varandras motståndare och motsatser. Hon har gjort sig känd för sina egensinniga framträdanden, medan den tonsäkre Robin valt ett lugnare scenspråk.

Redan från första programmet levererade Amanda Fondell originella låttolkningar vilket hon fortsatte med under kvällen – bland annat i Blurs 90-talshit Song 2.

Under fredagskvällen fortsatte juryns lovord. De brydde sig inte ens om att försöka låtsas vara objektiva.

– Det här var det coolaste, kaxigaste och bästa finalvalet någonsin, sa Alexander Bard i juryn efter hennes version av just Song 2.

Redan på lördagen går Amanda Fondell in inspelningsstudion för att slutföra sitt första album som kommer ut redan den 19 december.

Det här var den åttonde och allra sista Idol-finalen, för nu arkiverar TV 4 sin populära talangjakt och satsar nästa år i stället på det nya konceptet X factor som blivit en stor succé i bland annat Storbritannien.

Därför fanns det kanske en känsla av Sista natten med gänget"i Globen och tv-sändningen inleddes med en låt med två av de mest framgångsrika artisterna från Idol – Måns Zelmerlöw och Danny Saucedo.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.