Allt närmare rivning i Gårda

ANNONS
|

Landshövdingehusen i Södra Gårda har länge varit rivningshotade. Dels är luften för dålig och bullret från E6:an för högt för att tillåta bostäder där. Dels vill Svenska mässan och evenemangsområdet ha fler parkeringsplatser.

Politikerna har haft svårt att komma till beslut. När socialdemokraterna bytte fot och ville utreda mer fanns inte längre en majoritet för rivning. Å andra sidan finns ännu inget beslut om upprustning. Husen ägs av Göteborgs stad och förvaltas av fastighetskontoret.

Efter den senaste inspektionen anser räddningstjänsten att husens dörrar och trapphus inte uppfyller brandsäkerhetskrav och har utfärdat ett föreläggande. Före 30 april nästa år måste fastighetskontoret åtgärda bristerna.

ANNONS

- Underhållet är eftersatt. Dörrarna är otäta och utformningen av trapphusen är en annan springande punkt, säger brandingenjör Bo Fors på räddningstjänsten.

Att stärka brandskyddet skulle kosta knappt två miljoner kronor. Men sammanlagt behövs cirka tio miljoner för att åtgärda de mest akuta bristerna i underhållet.

- Husen är ett jättebekymmer, säger Mats Arnsmar (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Enligt gällande detaljplan finns inga bostäder på platsen. Ska planen ändras måste en lång rad krav uppfyllas. Mats Arnsmar menar att det är omöjligt att bevara husen öster om Fabriksgatan.

- Vi kommer aldrig att klara kraven. Ska vi lägga ner så mycket som tio miljoner kronor rör det sig om större arbeten. Då kommer alla krav, säger Arnsmar.

Behov av bussplats

Martin Wannholt är vice ordförande (M) i fastighetsnämnden och tycker att det är dags att riva nu.

- Husen borde ha rivits för länge sedan. Räddningstjänstens föreläggande är jätteallvarligt. De här lägenheterna har långt, långt från godtagbar standard. Vi politiker har yttersta ansvaret för den här situationen.

Martin Wannholt tycker att de boende ska få hjälp att flytta och att rivningslov ska begäras omedelbart.

- Planen tillåter inte bostäder här. Med tanke på hur långt det är innan Västlänken är klar behöver vi också plats att ställa bussar på och annat, säger han.

ANNONS

Ordförande i samma nämnd är miljöpartisten Ulf Kamne. Hans parti har tidigare uttalat sig för bevarande. Själv kan han se det från två håll.

- Jag tycker det är jobbigt att husen står och förfaller. Vi politiker måste bestämma oss och det är ett stort beslut. Poängen med Gårda i dag är att det finns billiga lägenheter och lokaler där. Skulle vi renovera försvinner den fördelen, säger Ulf Kamne.

Han betonar att han inte avviker från vad MP tidigare sagt i frågan men vill samtidigt att man diskuterar hälsorisker, hur mycket ett bevarande får kosta och vilka alternativ som finns.

- Det är inte självklart vad man landar i när man väger in alla olika aspekter. Det här är en genuint snårig fråga, säger Ulf Kamne.

Boende vill stanna

Christoffer Fransson bor i ett av husen vid Fabriksgatan. Han har inte hört något om det nya hotet mot Gårda. Han säger att han förstås vill att det ska vara brandsäkert men är samtidigt mån om att husen får stå kvar.

- De är en del av en mångfald och en stor tillgång i staden. Jag har aldrig trivts så bra någonstans som här.

Kvarteren öster om Fabriksgatan i Gårda innehåller cirka 100 lägenheter.

De hyrs ut med korttidskontrakt utan besittningsskydd.

En etta med dusch i källaren kan kosta 1900 kronor per månad.

2009 föreslog stadsbyggnadskontoret rivning av kvarteren för att ge plats för p-platser.

Sedan vidtog en lång politisk dragkamp som även splittrade partier. Den dåvarande moderata vice ordförande i byggnadsnämnden Susanna Haby ville bevara medan många i hennes parti ville riva. MP, V, FP och KD har varit för bevarande medan S har vacklat och slutligen ville utreda frågan vidare tillsammans med bland annat nytt arenabygge som ska ersätta Scandinavium. De slutliga besluten om Gårda måste tas i kommunstyrelsen och fullmäktige.

2009 ockuperades tomma lägenheter i kvarteret. De boende har haft loppis och har en aktiv facebook-sida för att hålla igång diskussionen om att bevara Gårda.

ANNONS