Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Allt fler unga drabbas av hudcancer

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast. Och bland de drabbade finns allt fler unga.

Enligt ny statistik från Socialstyrelsen var antalet diagnosticerade fall av elakartad cancer drygt 57 000 förra året. Det är ungefär lika många som tidigare.

Men när det gäller just malignt melanom och andra typer av hudcancer har det skett en stor ökning. Antalet fall ökar nu med nära 6 procent årligen för både kvinnor och män konstaterar Socialstyrelsen.

Enligt Ada Girnita, överläkare på tumörenheten vid Karolinska sjukhuset i Solna, ser vården nu allt fler unga patienter som drabbats.

- Tyvärr har vi stött på patienter som inte är mer än 14-15 år, säger hon till tidningen Metro.

Bland patienter under 39 år har antalet drabbade ökat med drygt 100 fall från 2006 och uppgår i dag till nära 340 per år enligt Metros sammanställning av Socialstyrelsens statistik.

Genomsnittsåldern för att få diagnosen malignt melanom är 55 år och hudcancer är den näst vanligaste cancerformen för både kvinnor och män. Vanligast bland kvinnor är bröstcancer och bland män är det flest som drabbas av prostatacancer.

Enligt Socialstyrelsen är sannolikheten att drabbas av någon typ av cancer före 75 års ålder cirka 28 procent för kvinnor och omkring 30 procent för män.

På Cancerfonden arbetar man med att sprida information om olika cancersjukdomar och när det kommer till malignt melanom och andra former av hudcancer är det främst våra solvanor som orsakar sjukdomen. Man beskriver sambandet mellan solning och hudcancer som lika starkt som det mellan rökning och lungcancer.

– Den största riskfaktorn för hudcancer är skador i huden orsakade av solens UV-strålar, säger Elizabeth Johansson på Cancerfondens Informations- och stödlinje på organisationens blogg.

För att undvika skador finns en mängd tips och råd att läsa på Cancerfondens hemsida. Bland annat ska man söka sig till skugga mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast. Det är även viktigt att skydda huden med kläder och när det gäller små barn är det extra viktigt.

Där kläderna inte skyddar rekommenderas solskyddsmedel med hög faktor. Solning i solarium avråder man ifrån helt eftersom det precis som naturlig solning ge upphov till hudcancer.

Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus över huvud taget.

Mest läst