Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
IFKELFSBORG
Matcherna Elfsborg-Göteborg, Gais-Mjällby samt derbyt mellan Göteborg FC och Jitex kan stoppas.

Allsvenskan hotas av strejk

Strejkande spelare och inställda matcher. Det är bara en vecka kvar till det kan bli verklighet.

Den 7 maj kan svenska fotbollsspelare gå ut i strejk om i Spelarföreningen Fotboll i Sverige (SFS) och Svensk Elitfotboll (Sef) inte kommer överens om formerna för ett kollektivavtal, det rör bland annat pensionsfrågor.
Det betyder att Elfsborg–Göteborg, Gais–Mjällby och Örebro–Kalmar kan stoppas nästa måndag, och att tisdagsderbyt mellan AIK och Djurgården också är i fara. I damallsvenskan är det i första hand Umeå–Tyresö på måndag och derbyt Göteborg–Jitex på tisdag som hotas av strejkande spelare.
– En strejk innebär en röra för alla, säger spelarföreningens generalsekreterare Magnus Erlingmark.
På måndagen utsåg medlingsinstitutet Christina Nygårdh och Anders Tiderman till medlare. Erlingmark har haft en första förberedande kontakt med dem, men han tror ingenting kommer att hända förrän tidigast på onsdag.
– Vi hoppas få träffa Sef på onsdag eller torsdag efter deras möte, säger Erlingmark.
TT: Är ni nära en lösning som du ser det?
– Jag kan inte bedöma det. Vi vet mer efter att vi pratat med Sef.
Att det går så långt som till medling är något som gör Erlingmark besviken.
– Jag hade hoppats vi skulle lösa det här inom fotbollsfamiljen.
Medlingsinstitutet träder in när två parter inte kan komma överens. Vanligtvis rör det näringslivsfrågor, men även fotbollen kan alltså ta hjälp.
– Det är ovanligt för oss att hantera sportfrågor. De här två var de som var mest lämpliga. Det kan förstås dyka upp en del frågor som är lite främmande för oss, men i stort sett handlar det om ett vanligt kollektivavtal, säger Bosse Andersson.
Om spelarna strejkar gäller det endast matcher. SEF och klubbarna kan svara med lockout. SFS förhandlar för spelare i allsvenskan, superettan, division 1 och damallsvenskan. Det nuvarande kollektivavtalet för fotbollsspelare går ut på måndagen den 30 april.

Mest läst