Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Alliansens politik får tydligt resultat

Magdalena Andersson (S), Mikael Damberg (S) och Anneli Hulthén (S) anklagar oss i GP, 1/4, för att hota företagandet. Ett påstående som klingar falskt i jämförelse med verkligheten, skriver Anna Kinberg Batra (M) och Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Som ett resultat av Nya moderaternas och Alliansens reformer har Sverige blivit ett bättre land för företagare och entreprenörer. Om det är något som hotar företagandet är det i stället Socialdemokraternas skattehöjningar, som skulle slå hårt mot nya företag, innovationer och jobb.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverige är i dag ett bättre land att investera, producera och anställa i. För att stärka de större företagens internationella konkurrenskraft har vi sänkt bolagsskatten, förenklat expertskatten och gjort unika satsningar på infrastruktur och forskning. Efter att 2009 infört nya regler för arbetskraftsinvandring går vi vidare med flera reformer som gör det lättare att attrahera och behålla talanger som studerat och forskat vid våra universitet. På så sätt tar vi ansvar för företagens kompetensförsörjning och ser till att de har möjlighet att ta tillvara viktig kunskap och innovationskraft.

När det gäller små företag vet vi att fyra av fem nya jobb skapas i företag med mindre än 50 anställda. Genom att förenkla regler, sänka kostnaderna för att anställa unga och halvera restaurangmomsen har det blivit både billigare och enklare att driva företag. Vi har också gjort nya marknader tillgängliga för företagare och innovatörer genom att exempelvis införa LOV och öppna upp apoteksmarknaden.

Som ett ytterligare led i vår politik för fler jobb och företag har vi skapat en innovationsstrategi för att ge Sveriges ett innovationsklimat i toppklass. Det nationella inkubatorsprogrammet är en viktig del i detta. Inför 2014 valde vi att satsa ytterligare 30 miljoner kronor på inkubatorerna, och just nu bereder regeringen ett förslag för hur programmet ska se ut och finansieras även efter årsskiftet. Det är en högt prioriterad fråga och målet är att få en ännu bättre och effektivare inkubatorsverksamhet.

Resultatet av vår politik har varit tydligt: trots en global ekonomisk kris går över 200 000 fler till jobbet i dag jämfört med 2006. Sverige är innovationsledande i Europa och hamnade nyligen på första plats när EU-kommissionen rankade medlemsländerna efter innovationsklimat.

Socialdemokraterna vill höja skatterna på företagare med över 25 miljarder kronor. Vi vill i stället gå vidare med att sänka företagens administrativa kostnader och sjuklönekostnader. Vi har precis infört ett investeringsavdrag samt ett avdrag för forskning och utveckling. Vi vill också se över hur man kan underlätta generationsskiften i familjeföretag och undersöka hur vi kan förenkla skattereglerna för optioner, så att snabbväxande företag får det lättare att rekrytera och behålla nyckelkompetens. Så skapas en politik för nya, innovativa företag och fler jobb.

Anna Kinberg Batra (M)

gruppledare och ordförande riksdagens finansutskott

Lars Hjälmered (M)

gruppledare riksdagens näringsutskott

Mest läst