Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Alliansen presenterar lokal valplattform

Inga skattesänkningar utlovades när de fyra borgerliga partierna presenterade sin lokala valplattform. Däremot garage på Heden, fler kuratorer i skolan och mindre skräp i stan.

Det tog mindre än en halvtimma att komma fram till alliansens gemensamma valplattform för Göteborg. På tisdagens pressmöte skojade Jan Hallberg (M) till det och sa att det svåraste hade varit att komma överens om en tid för presentationen:

- Vi ville inte krocka med Mona Sahlins besök i Göteborg men det här var den enda tiden som alla kunde komma ifrån.

Själva plattformen innehöll inte särskilt många nyheter.

Alla partierna har slutit upp runt Moderaternas mål om att bygga 3000 bostäder om året under mandatperioden, plus 3000 egnahem i Nordost och på Hisingen.

Folkpartiets skolpolitik slår igenom med kunskapsgarantier för grundskolan och tak för antalet barn i förskolegrupperna. En av Kristdemokraternas profilfråga handlar om en utbyggd elevhälsovård. Även den har fått plats i den gemensamma plattformen.

- Vi vet att det är svårt att lära sig något om man har ständig huvudvärk eller ont i magen för att man bevittnar våld i hemmet. Vi vill öka antalet vuxna i skolan så att lärarna kan koncentrera sig på att undervisa, sa Carina Liljesand (KD).

Centern är det minsta partiet i kvartetten med ett mandat i fullmäktige. Deras nya gruppledare Mats Brännström vill verka för att kommunen bygger fler energieffektiva hus och att renhållningen blir bättre.

Ett älsklingsprojekt för alla fyra är att äntligen bygga ett underjordiskt garage på Heden. Principbeslutet är visserligen alla överens om i fullmäktige men åren går och inte mycket händer.

- Förhoppningsvis har det börjat byggas under den kommande mandatperioden. Det borde vara fullt möjligt. Det pågår ett programarbete och vi vill påskynda det, säger Helene Odenjung (FP).

Dessutom vill alliansen bygga minst tre så kallade gångfartsgator per år i centrala stan och göra ett gångstråk längs kanalen från Rosenlund till Trädgårdsföreningen.

- Vi flyttar parkeringsplatserna längre in. Vi vill göra en mänskligare stad som ändå är framkomlig för bilar, sa Jan Hallberg.

Skatterna då? Där fanns inga utfästelser om sänkningar.

- Principen är att vi ska ta ut så mycket skatt som behövs för att ha en bra verksamhet i Göteborg. Vårt mål är att sänka under mandatperioden men det beror på många saker, sa Jan Hallberg.

Helene Odenjung fyllde snabbt i med att huvudmålsättningen är att så många som möjligt arbetar och betalar skatt.

Dessutom tror alla fyra att deras program för ökad valfrihet inom alla sektorer i kommunen kommer att öka antalet företag och andra aktörer inom både skola, äldreomsorg, förskola och andra verksamheter.

Det är den stora blockskiljande frågan i Göteborg.

$1

Mest läst