Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Alliansen på räls genom Sverige

Stora ingrepp i det svenska försvaret blir följden av det rödgröna sparkravet. Det säger FP-ledaren Jan Björklund ombord på alliansens kampanjtåg.

GP finns med på alliansens kampanjtåg som under tisdagen rusar fram genom ett Sverige som närmar sig riksdagsvalet. Vi reser från Stockholm mot Göteborg. Tåget är fyllt av statsråd och mediemänniskor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är trångt, varmt och än så länge ganska nyhetsfattigt.

På olika stationer längs vägen hoppar olika ministrar av för att hålla kampanjmöten. Men de fyra partiledarna reser med hela vägen till Göteborg.

Efter avklarat regeringsmöte i Södertälje har partiledarna hållit en presskonferens. Den blev en redovisning av de vallöften som alliansregeringen har infriat under mandatperioden.

Nya löften lämnades också - av ett ovanligt slag. Alliansen berättar vad den lovar att inte göra. De fyra partierna tänker till exempel inte höja inkomstskatterna för ”vanligt folk”. I nio punkter bemöts på samma sätt de förslag som den rödgröna oppositionen kom med i sin budgetmotion på måndagen.

Två miljarder i de rödgrönas finansiering skall tas från försvaret, enligt budgetmotionen.

Enligt FP-ledaren Jan Björklund skulle det leda till omfattande nedläggning av förband. Det räcker inte med att minska ned på de internationella ambitionerna för att få en så stor spareffekt, anser Björklund.

- Två miljarder i besparingar på försvaret innebär massiv nedrustning av förmågan att försvara Sverige, sa han på presskonferensen.

När klockan går mot halv tolv töms tåget på både statsråd och journalister. De hoppar istället på en spårvagn för ett torgmöte i Norrköping.

Sedan skall finansminister Anders Borg hålla ett seminarium. Då får medierna säkert en ny lektion i drivkrafterna bakom stegrade räntor och inflation. Det är ett ämne som finansministern regelbundet återkommer till dessa dagar.

Mest läst