Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Björklund Batra

Alliansen osams om försvaret

Inför vårens försvarsbeslut är Alliansen splittrad när det gäller hur mycket pengar som ska gå till försvaret.

Förra veckan avslöjade DN att försvarsminister Peter Hultqvist vill höja försvarets anslag med 6,2 miljarder kronor åren 2016–2020. Sedan kom Moderaternas Anna Kinberg Batra och bjöd tio miljoner. I onsdagens DN kräver Jan Björklund (FP) att försvaret får en höjning med 17 miljarder kronor.

- Fyra miljarder per år är det som behövs. Om man lägger mindre, eller betydligt mindre, tvingas försvaret till nedskärningar. Regeringen slår sig för bröstet för det de kallar satsning, men den innebär att försvaret måste dra ner på annat eftersom pengarna inte räcker, säger Jan Björklund till DN.

Redan i vårbudgeten vill FP lägga på en miljard. För 2016 blir tillskottet två miljarder, 2017 tre miljarder samt därefter fyra miljarder per år under 2018, 2019 och 2020.

Enligt DN vill FP basera luftvärnsrobotar och sjömålsrobotar på Gotland för att behärska territoriet. Moderaterna är å sin sida kritiskt till att satsa på Gotland.

Kristdemokraterna och Centern har fortfarande inte lämnat besked i försvarsfrågan, men Alliansen är alltså splittrad inför vårens försvarsbeslut. Under onsdagen möts riksdagspartierna för att diskutera försvaret.

Mest läst