Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sista sifon obeskuren

Alliansen leder i sista Sifon

Det är bäddat för en riktig rysare i morgon. Alliansen leder – men de rödgröna knappar in. Och Sverigedemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren.

Alliansen har en stabil ledning. Men gapet mellan blocken minskar. Vore det val i dag skulle alliansen få 49,9 procent och de rödgröna 45,3 procent, enligt GP/Sifo. Jämfört med Sifos mätning förra söndagen har alliansen tappat 1,8 procentenheter och de rödgröna har ökat med 3,3 procentenheter.

Framförallt är det bland kvinnorna som alliansen har tappat väljare. Tidigare hade alliansen en majoritet av de kvinnliga väljarna. Nu har de rödgröna ett övertag: I dagens Sifo skulle 49,2 procent av kvinnorna rösta på de rödgröna, medan 46,8 väljer alliansen.

– Vi har sett att kvinnor har svängt fram och tillbaka. Kvinnor i gruppen 30 till 50 år är de som rör sig allra mest, säger Toivo Sjörén, opinionsansvarig på Sifo.

Han tycker att de rödgröna har lyckats driva kampanjen till att handla mer om sjukvård och välfärdsfrågor, frågor de rödgröna traditionellt är starka i.

– Dessutom har alliansen svårt att hantera sjukförsäkringsfrågor och enskilda sjukdomsfall. Och det har varit en hel del diskussioner den senaste tiden, där medierna plockat upp enskilda fall.

Genombrott för S

Enligt Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, kan det handla om ett genombrott för Socialdemokraterna.

– Om det kan bekräftas av andra undersökningar är det ett trendbrott.

Förändringen kan bero på det Henrik Oscarsson kallar en underdog-effekt.

– Forskningen visar att det inte bara finns medgångseffekter. Lika ofta sympatiserar man med dem som har det jobbigt. Upplever väljarna att medierna är orättvisa mot de rödgröna kan det väcka sympatier.

Men trots den stora förändringen jämfört med förra veckans Sifomätning ser det pyrt för de rödgröna. Socialdemokraterna går mot ett historiskt dåligt resultat, med 30,3 procent i dagens mätning, jämfört med 35 procent i förra valet. För Moderaterna är situationen den motsatta: i dagens mätning har de 30 procent, jämfört med 26,2 procent 2006.

– Det är en signifikant majoritet för regeringen. Och vanligtvis är det väldigt små rörelser mellan blocken från i dag fram till valdagen, säger Toivo Sjörén.

Sverigedemokraterna är det stora osäkerhetsmomentet. I dagens Sifomätning får de 3,8 procent.

– De kan lika gärna få 2,8 procent som 4,7 procent. Det är väldigt osäkert. En hel del av rapporteringen kring stoppade demonstrationer har kommit efter mätningen och Sverigedemokraterna gynnas säkert av att inte få framträda.

C och MP vinnare

Blocken påverkas beroende på om Sverigedemokraterna ökar eller inte.

– Om Sverigedemokraterna minskar tar sig dessa väljare någon annanstans. De har tre kontaktytor: soffan, Socialdemokraterna eller Moderaterna, säger Toivo Sjörén.

I dagens Sifomätning är Centern och Miljöpartiet vinnare. Centern ökar med 1,8 procentenheter till 6,6 procent och Miljöpartiet ökar med 2,6 procentenheter till 9,7 procent. Centern har blivit starkare i storstäderna, medan Miljöpartiet lyckats vinna väljare utanför storstäderna. Gruppen människor utan partisympatier har minskat från 12,2 till 10,2 procent.

Henrik Oscarsson tycker att läget är mycket spännande.

– Nu är det dags att lämna över till väljarna och rösträkningen.

Mest läst