Alliansen knappar in

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Plötsligt svänger det – kanske. Förra månaden såg det katastrofalt ut för regeringen. Både Kristdemokraterna och Centern låg under riksdagsspärren. Centern noterade all time low med katastrofala 2,8 procent. Avståndet till det rödgröna blocket hade ökat till 16,8 procentenheter.

I dagens väljarbarometer från GP/Sifo ser det mera hoppfullt ut. Gapet mellan blocken har minskat till 11.5 procentenheter och såväl Kristdemokraterna som Centern klättrar över riksdagsspärren. Båda partierna noterar 4,7 procent av väljarsympatierna. Centerns ökning är statistiskt säkerställd.

Nu skall man akta sig för att dra alltför snabba och långtgående slutsatser. Då kan det gå som för Dagens Industri. I fredagens nummer diskonteras en rödgrön valseger med Socialdemokraterna och Miljöpartiet som regeringsbildare, Vänsterpartiet som stödparti och en riksdag utan både Centern och Kristdemokraterna.

ANNONS

Det är sex månader till valet. Innan dess kommer mycket att hända. Skall det fortsatt gå regeringens väg måste Alliansens småpartier mobilisera sina kärnväljare och Alliansen förmå sätta den politiska dagordningen.

Centerns dramatiska ökning från 2,8 till 4,7 procent kan tydas som att partiets potentiella landsbygdsväljare vaknat och insett att utan Centern finns det inget parti i riksdagen som konsekvent för landsbygdens talan.

Kristdemokraternas något blygsammare ökning är inte statistiskt säkerställt. Men skulle den hålla i sig kan en bidragande orsak, förutom moderata stödröster, vara att partiets trovärdighet vunnit på att abortmotståndarna bildat ett eget parti och begett sig ut i den politiska öknen

Snabba växlingar i opinionsresultaten för små partier bör dock noteras med försiktighet. Det behövs flera mätningar innan man med någorlunda säkerhet kan säga att partierna ligger stabilt över riksdagsspärren.

Den som bestämmer dagordningen vinner valet. Regeringens offensiv i skolpolitiken gör det rimligen svårt för oppositionen att driva skolan som avgörande valfråga. Men Fredrik Reinfeldt hade vunnit på att medge att sänkningen av studiebidragen var ett misstag. Försöket att förklara bort reträtten i tv var pinsamt.

Dock är regeringens mål riktigt. Valrörelsens tyngdpunkt skall vara ekonomi, valfrihet och skatter. Det är också oppositionens svagaste punkter. Finansministerkandidaten Magdalena Andersson (S) gjorde bort sig grundligt när hon kritiserade regeringen för att ha spenderat i lågkonjunktur. Den av alla högt respekterade nationalekonomen Assar Lindbeck kallade Anderssons utspel för "skämtlynne".

ANNONS

Valfriheten sitter alltid trångt om Socialdemokraterna får bestämma och skatterna skall förstås höjas. Landsbygden belastas med Miljöpartiets lastbilsskatt och ungdomar med skatter som slår mot första jobbet – dubblad arbetsgivaravgift, dubblad restaurangmoms och försämrat RUT-avdrag.

GP 16/3 -14

ANNONS