Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Alla vill ha hantverkare i år

  De aviserade försämringarna av rot-avdraget har lett till en klappjakt på hantverkare. Alla hushåll som ska ha något fixat vill ha jobben utförda i år innan avdragen sänks från 50 till 30 procent.

  Regeringens besked för en vecka sedan att rot-avdraget ska försämras och pengarna i stället ska användas för att bygga lägenheter ledde till flera saker. Först kritik för att det innebar att ett vallöfte bröts och sedan kritik för att det på nytt skulle öka svartjobben. Men det har också, kanske inte helt oväntat, lett till en rusning efter hantverkare.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Fler jobb i år

  -Vi har fått fler förfrågningar och vi kommer att lägga så många jobb som möjligt det här året så att kunderna kan utnyttja "roten" fullt ut, säger Kenneth Aronsson som driver målerifirma i skånska Osby och är vice ordförande i näringslivsorganisationen Hantverkarna. -Jag har pratat både med snickare och elektriker som säger samma sak, tillägger han.

  Förra onsdagen registrerade tjänsteförmedlaren Servicefinder ett rekord med över 380 förfrågningar på en enda dag, vilket är en ökning på över 45 procent jämfört med veckan innan. Majoriteten av förfrågningarna lämnades inom byggkategorier med rätt till rot-avdrag.

  Ett nollsummespel

  Kritiken mot regeringens utspel har varit massiv från den politiska oppositionen såväl som från företagssidan.

  -Jag förstår inte hur de tänkt. Vi har tittat noga på detta och kommit fram till att rot är ett nollsummespel. Nu kommer staten att förlora skatteintäkter, arbetsgivaravgifter och moms. Vi är helt klart rädda för att den svarta sektorn ökar igen, säger Kenneth Aronsson.

  Ett av regeringens argument för förslaget är att kostnaderna för rot ökat från 3,6 miljarder kronor 2009 till beräknade 17 miljarder förra året. Det finns också kritik mot avdraget för att det mest utnyttjas av höginkomsttagare.