Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Vi vill ha svar från Sveriges bostadspolitiker – hur ska renoveringarna av miljonprogrammet betalas så att alla som bor där kan bo kvar? skriver debattörerna.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Alla ska kunna bo kvar i renoverade lägenheter

  Miljonprogrammets lägenheter står inför omfattande renoveringar. Men om de boende inte därefter kan bo kvar har renoveringen misslyckats, skriver Mattias Axelsson och Daniel Carlenfors.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  En bostads livslängd innan den behöver renoveras kraftigt brukar uppskattas till mellan trettio och femtio år. För precis femtio år sedan påbörjades det mest omfattande byggprojektet i Sveriges historia – miljonprogrammet. En miljon bostäder skulle byggas, med stora investeringar från det offentliga. Att renoveringsbehovet i dag är enormt torde därför inte komma som en överraskning Vissa bedömare menar att närmare en halv miljon lägenheter behöver renoveras och kostnaderna uppskattas till över 200 miljarder kronor.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  När det pratas renoveringar av flerbostadshus är det inte sällan utifrån fastighetsägares, byggares och politikers perspektiv diskussionen förs. Pengar har inte lagts undan för att betala renoveringar. Ingreppen är omfattande och husen har sällan underhållits på ett tillfredsställande sätt.

  Mer sällan får de boendes perspektiv ta plats i debatten. Vi menar, som boende i ett område som står inför renoveringar, att det absolut viktigaste kriteriet för att bedöma om en renovering är lyckad är om de som tidigare bodde i området har råd att bo kvar. Om människor tvingas flytta mot sin vilja är renoveringen inte lyckad. Den kan vara hur ekologisk eller lönsam som helst. Men om boende inte kan bo kvar, då är renoveringen inte lyckad.

  Utsatta drabbas hårdast

  Boverket har kommit fram till att i genomsnitt tvingas cirka 25 procent av de boende flytta i samband med omfattande renoveringar. Och det är de fattigaste och socialt mest utsatta grupperna som drabbas hårdast. Omfattande renoveringar med kraftiga hyreshöjningar drabbar alltså de mest utsatta samtidigt som det bidrar till ökad segregation.

  I dag betalar de boende renoveringar som bör räknas som normalt underhåll (och som därmed redan betalts med hyran). Vi menar att det är en orimlig situation. Därför vill vi ha svar från Sveriges bostadspolitiker – hur ska renoveringarna av miljonprogrammet betalas så att alla som bor där kan bo kvar?

  Mattias Axelsson

  Daniel Carlenfors

  Alla ska kunna bo kvar