Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Alla måste vara med i EU-samarbetet

Vem vill tillhöra ett EU där några i unionen bestämmer villkor som gäller alla i unionen? Det handlar inte om någon skrämselpropaganda från oss utan en övertygelse om att en sådan utveckling inte långsiktigt gynnar varken EU:s kärnländer eller övriga medlemsstater, skriver Susanna Haby, Hans Rothenberg och Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I en artikel på GP Debatt (8/11) kritiserar Bernt Schiller Carl Bildt och Anders Borg för skrämselpropaganda när de oroas över att eurogruppen (EU-17) alltmer diskuterar politik som berör alla 27 medlemsstater.

Ett fördjupat samarbete mellan EU-17 kan i förlängning skapa motsättningar som undergräver själva unionstanken. För vem vill tillhöra en union där några i unionen bestämmer villkor som gäller alla i unionen? Det handlar inte om någon skrämselpropaganda utan en övertygelse om att en sådan utveckling inte långsiktigt gynnar varken EU17 eller EU 27.

Alla måste involveras

Precis som Schiller framhåller har det alltid funnits länder inom EU som förespråkat en mer integrerad union och andra som betonat ett mer mellanstatligt samarbete. I dag drivs detta politiska och ekonomiska projekt framåt av samtliga unionens 27 länder även om de har lite olika uppfattningar om hur samarbetet bör utvecklas. Vi moderater är tydliga med att samtliga 27 länder måste vara involverade i samma takt för att tjäna sina medborgare bäst.

Vi ser i dag länder i, och utanför, eurosamarbetet som befinner sig en mycket svår ekonomisk situation. Orsaken till deras problem kan inte härledas till själva eurosamarbetet utan till huvudstäderna runt om i Europa. Euron har snarare blottlagt de inhemska samhällsekonomiska problemen som funnits i vissa europeiska länder i årtionden.

Lösningen på eurokris och bristande konkurrenskraft i Europa går därmed inte nödvändigtvis genom mer integration mellan euroländerna utan snarare mer politisk kraft i alla EU27 att följa de regler som redan finns och skapa en väl fungerande inre marknad inom EU.

Man kan ha olika uppfattningar om vilken samarbetsform som är den bästa för unionen och dess medborgare. Men det är något förvånande att Schiller inte ser några som helst problem med en utveckling där euroländerna tar beslut som påverkar alla 27 länderna.

Susanna Haby (M)

Hans Rothenberg (M)

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamöter från Göteborg samt ledamöter av riksdagens EU-nämnd

Mest läst