Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Alla kontrollanter vägrar kontrollera

Samtliga biljettkontrollanter vid Göteborgs Spårvägar har tagits ur tjänst. Kontrollanterna är ursinniga över Västtrafikschefens uttalande och vägrade i går att utfärda tillläggsavgifter.

Lars Backström, vd för Västtrafik, förklarade på måndagen i SvT:s Västnytt att biljettkontrollanterna uppträdde hemskt och fullständigt oacceptabelt sedan en kvinna påstod att hon trakasserats av kontrollanter förra sommaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Han sade också att de aktuella kontrollanterna inte borde jobba med den typen av verksamhet och apropå ett filmat inslag från en biljett kontroll förra veckan att Västtrafik måste ta itu med kontrollanternas bemötande och beteende

– Vi är fruktansvärt besvikna på Backström, säger en kontrollant till GP. Han sålde ut oss, han försökte rädda Västtrafiks sargade varumärke genom att vältra över allt på oss.


– När filmen på kvinnan som inte hade biljett först visades fick vi stöd av Backström. När han fick kritik vågade han inte stå upp utan gömde sig bakom oss.

I går förmiddag var biljettkontrollanterna i tjänst men de utfärdade inga tilläggsavgifter.
Kontrollanterna samlades i går eftermiddag till ett möte i centrala Göteborg. Lars-Börje Björfjäll, vd för Göteborgs Spårvägar, var med.

– De var fruktansvärt irriterade på Backström, säger Björfjäll som inte vill säga vad han tycker om Backströms agerande i Västnytt.

Efter mötet beslöt Marja-Leena Uitto, chef för Trafikantservice och därmed för biljettkontrollanterna, att skicka hem personalen.

Hon bekräftar att samtliga biljettkontrollanter är tjänstlediga resten av veckan med full lön.


– Orsaken är främst att det riktats flera hot  mot kontrollanter på sociala medier och att många kontrollanter känner sig hotade, säger hon.

Under de kommande dagarna skall Göteborgs Spårvägar, som svarar för biljettkontrollen på uppdrag av Västtrafik, se till att informationen om biljettkontrollanternas befogenheter blir tydligare.

– Resenärerna måste känna till att kontrollerna har befogenhet att kvarhålla resenärer, säger Uitto Adolfsson.

Flera biljettkontrollanter menar att det snarare är kritiken mot Backström som lett till att de skickats hem

– Företagsledningen vill att vi rättar in oss i ledet, säger en kontrollant till GP. Man hoppas att allt blåser över.

De kontrollanter GP talat med anser att kontrollanterna agerade helt rätt då de hindrade kvinnan att lämna spårvagnen då hon, enligt deras uppfattning, betalat biljetten för sent.


– Det här är vardag för oss, säger en kontrollant till GP. Det händer varje dag att resenärer försöker lämna bussar och spårvagnar för att slippa tilläggsavgift när de påträffas utan giltiga biljetter, vi försöker se till att de inte smiter undan.


De kontrollanter GP talat med anser inte att kontrollanterna agerat olämpligt eller använt mer våld än situationen krävde.

– Vi undrar hur Backström och Västtrafik tycker vi skall agera, säger de. Skall vi bara be folk att stämpla, skall vi be dem som inte har biljetter att lämna vagnar och bussar.

– Vad skall vi i så fall göra med alla som vägrar? Bara rycka på axlarna?
Lars Backström, vd i Västrafik, betonar att kontrollanterna som kvarhållit kvinnan på spårvagnen agerat enligt de riktlinjer som gäller.

– Men det betyder inte att jag vill se liknande händelser upprepas, säger han. Vi måste se om problemen kan lösas annorlunda eller vi skall ändra vårt förhållningssätt.
Backström är också noga med att han hans kritik mot kontrollanterna som påstods ha kränkt en annan kvinna med könsord är under förutsättning av kvinnans berättelse är sann.

– Jag var noga med att påpeka detta i Västnytt, säger han. Beteendet var hemskt och fullständigt oacceptabelt om det var som kvinnan påstod.

Backström uppger att han snarast möjligt vill ha ett möte med biljettkontrollanterna för att reda ut missförstånd och frågetecken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.