Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Alla kan inte bo nära campus

  I stort håller Vägvalet med David Sundelius, det byggs för lite. Med det sagt blir jag förvånad över att man konsekvent avfärdar eventuella alternativ, utan att undersöka dem. Studentkårernas intresse måste vara att se till studenternas bästa, skriver Pierre Hallberg (VV) i en slutreplik.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Min avsikt är att finna lösningar på ett ständigt återkommande problem. Jag menar inte att man skall upphöra att bygga studentlägenheter i centrala Göteborg, men på grund av olika skäl tar det för lång tid, och är för dyrt. Den enkla lösningen David Sundelius refererar till har ett stort hinder, nämligen byråkratin. Det är fler aktörer som vill komma in till de centrala delarna av Göteborg, och med det följer stora kostnadsökningar. Det påverkar naturligtvis prisbilden.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Att kunna erbjuda ett alternativ borde vara det övergripande, sedan får varje student ta ställning till om man vill bo mindre centralt men billigare, eller bo centralt och betala mer.

  Argumenten för att bo nära skolan ter sig ganska svaga, då exempelvis Pam Fredman, rektor på Göteborgs Universitet, säger följande: "Vi är ett cityuniversitet, men finns också ute i förorten där många av våra nya svenskar bor." (Hyresgäster i Väster Nr 3 Augusti 2011).

  Alltså, universiteten är representerade i förorten, och kommer säkert utveckla den verksamheten också på sikt. Dessutom dagspendlar tusentalet elever varje dag till Skövde, Borås och andra kringliggande områden. Hur kan dessa människor klara sina studier med en resväg på ca 1 –1,5 h, enkel väg? I Kviberg, som inte är centralt, finns i dag studentbostäder.

  Vi måste vara kreativa och tänka lite längre. Naturligtvis finns det en bekvämlighet att bo nära skolan och kåren, nöjesliv,  med mera, men det övergripande målet måste ändå vara att få sin utbildning.

  Det är min bestämda uppfattning att ett bra, kvalitativt och prisvärt alternativ skulle attrahera fler studenter till Göteborg.

  Och vem säger att SGS skall uppföra dessa? Låt privata entreprenörer skapa attraktiva studentboenden, med mål som mötesplats, ekonomi och miljö.

    

  Pierre Hallberg

  styrelsesuppleant, Vägvalet