Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  All inclusive-bufféer kan bli en riskfaktor

  Under sommaren ökar antalet tarminfektioner. Oftast handlar det om matförgiftningar, men även badvatten kan sprida smitta.

  Nyligen insjuknade ett stort antal barn på ett charterhotell i Turkiet. Här hemma är det rötmånad. Hållbarheten på livsmedel minskar i värmen.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Ju varmare det är och ju längre tid mat står framme desto snabbare sker bakterietillväxten, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götaland.

  Det är inte klarlagt vad som orkade magsjukan i Turkiet, men det finns ett par saker man bör vara vaksam på när man semestrar i värmen.

  – Gående bord, bufféer och smörgåsbord ska man vara försiktig med. När det gäller frukt och grönt ska man se till att det är sköljt eller skalat, säger Peter Ulleryd.

  Det är alltså bättre att äta mat som tillagas på beställning än att plocka från en buffé. En annan smittkälla utomlands kan vara kranvatten. Vissa turister väljer till och med bort isen i drinkarna på grund av rädsla för magsjuka.

  – Det beror lite på hur riskbenägen man är som person. Ju större mängd förorenat vatten man får i sig desto större är risken för att bli sjuk, säger Peter Ulleryd.

  En annan smittkälla kan vara förorenat badvatten, både i pooler och i sjöar och hav. I badvattnet beror smittan nästan alltid på spår av avföring från antingen djur eller människor. Det gäller såväl utomlands som i Sverige. Därför är det olämpligt att bada nära eller bland betande djur eftersom djurens avföring riskerar komma ut i vattnet.

  Hur vanligt det är att folk drabbas av mag- och tarminfektioner är svårt att säga.

  – Det är bara en bråkdel av de som drabbas som blir tvungna att söka sjukhusvård. De flesta infektioner läker ut av sig själva.

  Drabbas man av magsjuka förlorar man mycket vätska genom kräkningar och diarréer. Därför är det viktigt att dricka mycket.

  – Även om man inte känner för att dricka är det viktigt att man gör det. Drick lite och ofta. Om det är barn som blivit sjuka gäller det att föräldrarna ser till att barnet dricker.

  – Det finns färdiga socker- och saltlösningar att köpa. Det tycker jag att man bör ha med sig i sitt reseapotek.

   

  Fakta: Hygienråd vid livsmedelshantering

  • Var noggrann med handhygienen. Tvätta alltid händerna efter toalettbesök samt före och efter matlagning. Tvätta också händerna om du varit i kontakt med djur eller kunnat komma i kontakt med deras avföring (exempelvis efter besök i ladugård eller zoo).

  • Hetta upp maten ordentligt. Vid 70 grader dör de flesta bakterier. Fågel, griskött och köttfärs ska vara genomstekt. När köttsaften blivit genomskinlig är köttet klart.

  • Använd olika skärbrädor för kött-/fiskprodukter och frukt och grönt.

  • Rengör alltid kniven mellan de olika livsmedelstyperna.

  • Vid grillning, tänk på att inte använda samma tallrik eller bestick som du använde till det råa köttet.

  • Skölj frukt och grönsaker.

  • Rengör eller byt disktrasa ofta.

  • Låt inte maten stå framme för länge. Ställ den i kylskåp eller frys så att den snabbt blir nedkyld.

  Källa: Smittskyddsenheten Västra Götaland

   

  Vid bad

  • Blöjbarn som inte säkert kan kontrollera sin avföring bör tas regelbundet till toaletten för att undvika olyckor i vattnet. Använd en ren blöja eller badbyxor som sitter åt runt ben och mage. Det finns också specialblöjor som används vid till exempel babysim.

  • Tvätta inte stjärten på blöjbarn i badvattnet vid blöjbyte.

  Källa: Smittskyddsenheten Västra Götaland

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.