Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

VIN TILL MATEN

Alkohol större problem bland äldre

Problemet med alkoholmissbruk bland äldre ökar och ställer nya krav på vården. Personal inom äldreomsorgen ställs inför svåra situationer och ofta brister samarbetet med missbruksvården.

Äldre har tidigare druckit mindre alkohol än yngre, men den nya generationen pensionärer har en betydligt högre alkoholkonsumtion än den förra, enligt Socialstyrelsen. Allt fler äldre vårdas också med en alkoholrelaterad diagnos. För dem som arbetar inom äldreomsorgen innebär utvecklingen svåra dilemman, enligt Berit Jeppsson, enhetschef inom äldreomsorgen i Landskrona.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi ser en ökad tendens till alkoholmissbruk. Vi har ett ansvar för att personer mår bra, samtidigt som de måste ha möjlighet att leva sitt eget liv. De ska ha möjlighet att dricka, men när drickandet går över till missbruk blir det väldigt svårt.

Personalen blir då vittnen till fler fallolyckor och konflikter med andra på äldreboendet.

Få kommuner har rutiner för hur samarbetet mellan missbruksvården och äldreomsorgen ska gå till. Det skulle behövas för att förbättra situationen för både äldre och personal, tror Berit Jeppsson.

-Hur man jobbar med gravt missbruk är hittills ganska okänt för oss inom äldreomsorgen. Vi utgår från den enskildes vilja, men ibland krockar ju den med vår personals arbetsmiljö och den enskildes mående.

Mest läst