Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Alice_Teodorescu_WEBBKRONIKA
Sverige behöver fler driftiga människor, knappast färre, skriver Alice Teodorescu.

Alice Teodorescu: Ingen jämlikhet utan respekt för kvinnors val

Internationella kvinnodagen är inte vad den brukade vara. Högtidsdagen instiftades under tidigt 1900-tal av flera skäl, där ett av de främsta var att uppmärksamma kampen för den kvinnliga rösträtten. Få frågor illustrerar den tidiga kvinnokampen så väl som just den om rösträtten; kvinnans undantagslösa rätt att få åtnjuta samma rättigheter som skyldigheter som mannen, att i val göra sin röst hörd, som människa framför allt annat.

I dag låter det annorlunda, inte minst då lösningen på alla jämställdhetsproblem kommit att stavas kvotering för många feminister - alltså raka motsatsen till idén om att hänsyn inte ska tas till sådant som vi inte kan påverka. En dag som denna kommer vi därför att översköljas med rapporter som gör gällande att utvecklingen går alldeles för långsamt, att ”strukturerna” fortfarande står i vägen. Kvinnornas egna val kommer det talas tystare om, sannolikt eftersom det är bekvämt att skylla på sådant som ligger utanför den egna kontrollen.

En annan, minst lika viktig aspekt som sällan dryftas, handlar om samhällets oförmåga att visa respekt för de val som kvinnor gör. Ett illustrativt exempel rör frågan om surrogatmödraskap. För några veckor sedan konstaterade regeringens särskilda utredare, lagman Eva Wendel Rosberg, att surrogatarrangemang inom vården ska vara otillåtna också framöver. Det gör ingen skillnad om kvinnan ställer upp frivilligt och utan ersättning. ”Det viktigaste skälet till att vi inte vill tillåta surrogatmödraskap i Sverige är risken för att kvinnor utsätts för påtryckningar att bli surrogatmödrar”, motiverade Wendel Rosberg (SVT 24/2). I riksdagen råder oenighet och splittring, såväl KD som V är emot medan S vacklar.

Bägge sidors argument är värda att beakta, frågan inrymmer svåra etiska avvägningar som man bör vara ödmjuk inför. Samtidigt är det intressant att de som kritiserar surrogatmödraskap med hänvisning till att kvinnor kommer att känna sig tvingade att ställa upp påfallande ofta också hävdar att det behövs fler kvinnor i styrelser och på ledande positioner. Om nu kvinnor är så lättpåverkade och oförmögna att fatta svåra beslut kan man undra varför de alls ska ha ledande befattningar där risken är stor att de kan komma att utsättas för allehanda påtryckningar och tvång som de således inte kommer kunna hantera.

En gång i tiden handlade kvinnokampen om lika rättigheter, i dag borde den handla om att respektera kvinnors val. Särskilt när samhället anser att valen inte ligger i linje med idealen. Det skulle vara ett tecken på äkta jämlikhet.

Mest läst