Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Alice Teodorescu: Ökad segregation om otryggheten växer ytterligare

Jag har börjat undvika vissa platser, vissa gator, vissa torg. Jag skulle aldrig åka kommunalt vissa tider på dygnet. Jag märker att jag har blivit mer misstänksam, att jag kastar en extra blick över axeln när någon kommer för nära. Bara förekomsten av poliser får mig att haja till. Deras synlighet, som i grunden är positiv, blir för mig en påminnelse om att tiden vi lever i är full av konflikter. På vissa platser, vissa gator, vissa torg kan man känna spänningen i luften. Det skrämmer mig, även om rädslan inte alltid är rationell.

Helgens planerade attack i Stockholm mot ensamkommande och gatubarn, liksom den efterföljande demonstrationen som slutade i slagsmål, är fasansfull. Det hat som ligger bakom händelserna får aldrig relativiseras. Nynazister hör inte hemma på våra gator. Deras påstådda ambition om att "skapa ordning" förtjänar inga ursäkter, bara absolut avståndstagande.

Att bekämpa hatiska nazister innebär emellertid inte att man inte samtidigt kan oroa sig över kriminella gäng bestående av gatubarn, som förekommer såväl i Göteborg som i Stockholm. Polisen i Göteborg bekräftar att problemen med grova stölder, personrån och gängslagsmål inte är unika för huvudstaden. Sedan ett par månader befinner sig polisen jämt i Nordstan (SVT 26/1).

Det är polisens och rättsväsendets uppgift att upprätthålla ordning, skydda oskyldiga och uppvisa nolltolerans mot de som begår kriminella handlingar, oavsett vilka de är. Min och många andras, inte minst kvinnors, oro handlar om polisens, rättsväsendets, myndigheternas och politikernas oförmåga att göra just detta.

Om de som ska skydda medborgarna inte förmår att fullfölja sitt uppdrag kommer den segregation vi oroar oss för i dag att vara en viskning i jämförelse med vad som väntar. De som har råd och möjlighet kommer att bli än mer selektiva med var de bosätter sig, vilken skola deras barn går i, vilka badhus och bibliotek de besöker. Det som i USA har kallats för "white flight", det vill säga gränsen för när utrikes födda i ett område blir "för många" vilket leder till att infödda och välutbildade utrikes födda flyttar, kommer bli allt mer omfattande också i Sverige. I en avhandling från Linnéuniversitetet visade nationalekonomen Emma Neuman redan i fjol att gränsen i Sverige går vid tre till fyra procent utomeuropeiska invandrade. På många håll i Sverige är denna utveckling fullt synlig redan.

Politikerna har ett långtgående ansvar att bryta denna destruktiva spiral. Misslyckas de är det vanliga människor utan valmöjligheter som kommer att få betala det högsta priset.

Mest läst