Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Alice Bah Kuhnke in i hetluften direkt

  Hon är helt ny i partipolitiken, men redan mitt i hårda förhandlingar. För Sveriges nya kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) har arbetet med kulturbudgeten rivstartat.

  Miljöpartiet och Socialdemokraterna tycker lika i många kulturfrågor - men vad gäller kulturbudgetens storlek går åsikterna i sär. Miljöpartiet har föreslagit en ökning av kulturbudgeten med 1,3 miljarder medan Socialdemokraterna vill öka den med 1 miljard.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hur stor blir den? Det vill Alice Bah Kuhnke inte slå fast ännu.

  -Det får jag återkomma till. Det pågår hårda förhandlingar, säger Alice Bah Kuhnke.

  Skrällen

  Att hon var den stora skrällen i statsminister Stefan Löfvens regering blev högst påtagligt på eftermiddagen. Stämningen på Lejonbacken i Stockholm gränsade till Zlatan-hysteri när pressuppbådet samlades kring den nyutnämnda kultur- och demokratiministern.

  Själv verkade hon ta kaoset med ro och beskrev sig som "laddad och redo".

  Av vissa kritiker har hon beskrivits som oerfaren i politiska frågor, men Alice Bah Kuhnke vänder sig mot den beskrivningen.

  -Jag är inte politiskt oerfaren. Jag har jobbat med demokratifrågor i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag känner Miljöpartiet, mitt parti, väldigt väl och känner så klart att det är ett stort förtroende jag har fått av mitt parti.

  TT: När blev du medlem i partiet?

  -Jag blev betalande medlem för tre dagar sedan. Men jag har varit väldigt nära partiet och fört diskussioner om ett djupare engagemang under många år.

  Tv-profil

  Alice Bah Kuhnke, född 1971, började sin tv-karriär som en av tre programledare i SVT:s "Disneyklubben". Senare fick hon en egen pratshow i TV4. Efter det valde hon en helt annan karriärsväg; hon har bland annat varit generalsekretetare för organisationen Rättvisemärkt och nu senast generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

  -Det är ingen tvekan om att Alice har en gedigen bakgrund, sade Stefan Löfven på en presskonferens efter regeringsförklaringen.

  Miljöpartiet har i mångas ögon framstått som det minst profilerade oppositionspartiet när det gäller kultur i den här valrörelsen. Men Alice Bah Kuhnke håller inte med om den beskrivningen.

  -Jag har en tydlig bild av Miljöpartiets kulturpolitik och av regeringens kulturpolitik. Det viktigaste att kommunicera med kulturpolitiken är att kulturen är central för upprätthållandet av vår demokrati.

  Statsminister Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring att regeringen återinför fri entré på de nationella museerna. Det införde den förra socialdemokratiska regeringen 2005, men reformen avskaffades av den borgerliga regeringen.