Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Alexander Bard säger som det är

Filosof, författare och flitigt anlitad föreläsare. Fast inte på fredagar. Då är Alexander Bard Idoljuryns värsting. - Äsch, jag är inte elak. Jag är ärlig. Jag säger det folk behöver höra.

Han flyger och far mellan bostäder i Berlin, Istanbul och Stockholm. Schemat är fyllt flera veckor i förväg. Den som vill träffa Alexander Bard gör bäst i att boka tid.

När GP träffar honom på en deli vid hemkvarteren runt Nytorget, bestämt sedan ett par veckor, stormar plötsligt ett tv-team från SVT in och vill ställa en fråga om de skenande bostadspriserna i Stockholms innerstad.

Alexander Bard är djupt inne i ett webbfilosofiskt resonemang och spänner ögonen i den välbekante tv-reportern.

- Vi sitter mitt i en intervju. Gå härifrån. Respektera vårt arbete.

Tv-reportern plockar undan mikrofonen och lomar ut igen.

Hur ofta blir du ingenkänd på gatorna?

- Hela tiden! Det blir såklart ännu mer nu när Idol tagit fart på allvar.

Trivs du i kvarteren runt Nytorget här på Södermalm?

- Ja, det gör jag. Men det är ett hipstermecka, mångfalden är ganska fejkig. Restaurangerna kommer från hela världen men folket som bor här är etniska svenskar.

Vad betyder det för dig att sitta med i Idoljuryn?

- Det känns som en värdig grej att göra i min ålder (53 år), men först och främst är det payback, ett sätt för mig att ge något tillbaka till musikbranschen. Jag halkade in i den helt oplanerat i början av 80-talet och har tjänat feta pengar, varit otroligt framgångsrik och turnerat jorden runt flera gånger. Numera åker jag världen runt som filosof och författare, och det är faktiskt roligare än att turnera som popstjärna.

Du är aktuell med din fjärde bok, Syntesim – att skapa gud i internetåldern, och nästa vecka talar du på den stora Bokmässan i Frankfurt. Varför inte på Bokmässan i Göteborg?

- Bokmässan i Göteborg? Varför skulle jag prata där?!

Varför inte?

- Gå runt och trängas med Jan Guillou och massa kulturtanter ... de har inget med mig att göra. Åker jag till Göteborg så föreläser jag på Chalmers. Hela min poäng är att marknadsföringen är död, i dag måste vi skapa något som är tillräckligt intressant för att människor ska vilja sprida det till sina vänner, det vi kallar word of mouth.

Är det vad din nya bok handlar om?

- Bland annat det, och hur internet skapar en ny typ av andlighet.

Ni har inga fotnoter i boken?

- (skratt) Nej, och det retar skiten ur den akademiska världen. Men fotnoter är bara recyklade lögner. Det finns inget som säger att ett argument stärks bara för att någon annan har sagt det tidigare, vad är det för idioti? Den radikale franske filosofen Alan Badiou, en av mina förebilder, har inga fotnoter.

Jag har läst din bok och den är lite ... bökig, kanske?

- Nja, det tycker jag inte.

"Det pågår visserligen en oscillerande dialektik mellan eternalismen och mobilismen i det mänskliga sinnet, men sanningen och verkligheten bortom människans perceptionella fantasivärld är fundamentalt mobilistisk. Universum är alltså kontingent och inte symmetriskt" skriver du bland annat.

- Du måste läsa ordlistan.

Det har jag gjort.

- Vissa saker går inte att säga på ett enkelt sätt. Vi skriver så pedagogiskt vi kan utan att kompromissa med innehållet.

Du och din medförfattare Jan Söderqvist talar i alla fall om en revolutionerande vision. Ni beskriver en virtuell framtid där vi alla är globala varelser. Har ni funderat på om en sådan utveckling är bra eller dålig?

- Inte alls. Det är en helt ointressant och väldigt banal fråga. Tekniken är varken ond eller god, den är vad vi gör den till. All förändring gynnnar vissa och missgynnar andra.

Om vi utgår från att du tillhör framtidens vinnare, vilka är då förlorarna?

- Den nya underklassen är män i 30-35-årsåldern som bor på landsbygden och i gamla industristäder. När lumpen är borta och fabrikerna nedlagda kommer de här männen att sitta och porrsurfa, spela nätkasino och rösta på Sverigedemokraterna. Vinnarna är invandrarna i förorterna som kör taxi och jobbar hårt och skickar sina ungar till amerikanska universitet. De har vänner över hela världen och pratar sex-sju olika språk, det är därför de kommer att lyckas.

Vad ska vi göra med 30-åringarna i Mellerud då?

- Jag vet inte, det kommer att gå åt helvete. De vill ju inte bli räddade, de vill bara att Jimmie Åkesson ska skicka mer pengar. Samtidigt vill Jan Björklund återskapa Preussen 1870 och tvinga eleverna att lära sig multiplikationstabellen utantill, trots att varenda jävla unge har en kalkylator i fickan. Vad de måste lära sig är att bli socialt intelligenta.

Hur var din uppväxt?

- Jag växte upp i en väldigt generös och liberal familj där alla ungar fick göra vad de ville. Jag kunde skriva väldigt tidigt och även om jag inte förstod allt så läste jag de stora filosoferna redan som åttaåring, och någonstans visste jag redan då att jag skulle ägna mig åt filosofi när jag blev äldre.

Stämmer det att du var djupt troende som tonåring och sadlade om till satanist i 20-årsåldern?

- Nej, jag vet inte var det där ryktet kommer ifrån. Det stämmmer inte.

Men du var i alla fall folkpartist ett tag?

- Nej, inte det heller. Jag grundade däremot Liberati som var ett politiskt nätverk för att samla liberala krafter mot FRA-lagen.

I vintras lämnade du i alla fall Centerpartiet under visst tumult efter att ha varit med om att arbeta fram partiets idéprogram. Stämmer det att du då kallade Centerkvinnorna för "sjuka jävla missfosterhjärnor"?

- Ja, det stämmer. De ville att den svenska sexköpslagen skulle gälla för svenskar utomlands. Men det är juridiskt vansinne, då skulle ju saudiska lagar kunna gälla för saudier i Sverige. De är fullständigt puckade! Jag har aldrig stött på så korkade kärringar i hela mitt liv.

Det låter lite elakt?

- Jag är inte elak, jag är ärlig. Jag kan inte dela religion med tanter som tror på kristaller och jag kan inte dela parti med idioter.

Så nu är du piratpartist?

- Jag har nog alltid varit piratpartist, de är drivna av internet och pratar om framtidens politik. Rick Falkvinge (piraternas förre partiledare) är ett geni.

Hur gick det för Piratpartiet i valet?

- Det gick väl inget vidare men det passar mig utmärkt. Alla hipsters är borta och bara de som verkligen tror på idén om ett fritt internet återstår. Det är nu det intressanta börjar.

På tal om intressant. Varför klär du dig som Adolf Hitler?

- Det gör jag inte, men jag tycker att Hitler klädde sig snyggt. Stramt, strikt och välskräddat. Det betyder inte att jag gillar det han stod för, man måste kunna skilja på snygg och ful, ond och god.

Vad gör du en ledig lördag?

- Jag åker till jaktstugan i Jämtland eller till Bali för att festa med en kompis.

Över dagen?

- Alltså, jag delar inte upp mitt liv i jobb och fritid, allt pågår i ett förlopp hela tiden.

Alexander Bard kommer aldrig att ta ett vanligt nio-till-fem-jobb?

- Nej, aldrig! Jag förstår inte poängen.


FAKTA

Namn: Alexander Bengt Magnus Bard.

Född: I Motala 1961.

Bor: I Stockholm, Berlin och Istanbul.

Aktuell med: Nya boken Synteism - att skapa gud i internetåldern.

Övrigt: Jurymedlem i Idol. Har tävlat i Melodifestivalen flera gånger. Skrev Tommy Nilssons vinnarlåt En dag 1989.

Bonusinfo: Gillar trav och har ägt flera travhästar.

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst