Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
tacd96bd_1892477_1024 x 683 standard_2020476

Akut brist på sperma i Göteborg

Det kommer att bli brist på sperma till inseminationer och provrörsbefruktningar för en ny grupp föräldrar i Göteborg.

Den nya gruppen består av ensamstående kvinnor som vill skaffa barn själva genom svensk sjukvård, skriver SR P4 Göteborg. Det som är nytt är att en kvinna kan bli den enda juridiska föräldern till barnet, det kommer alltså inte längre stå "fader okänd".

Donatorerna måste nu godkänna att deras sperma får gå till den nya gruppen föräldrar.

– Det största problemet är om våra donatorer inte kan tänka sig det här och vi får slänga en massa material. Vi kan inte ha olika sorters donatorer till olika saker, säger Ann Thurin Kjellberg, överläkare på Reproduktionsmedicinska mottagningen på Sahlgrenska, till Sveriges Radio.

När man för 13 år sedan införde att lesbiska par fick insemineras fick donatorerna själva höra av sig om de inte vill att deras sperma skulle gå till paren. Nu måste donatorerna kontaktas via brev där de ska godkänna.

Enligt Socialstyrelsen kan den nya lagen leda till att det kommer att behövas över 300 nya spermadonatorer i Sverige.

Anledningen till att det kommer att bli brist i Göteborg är just nu inte att det saknas personer som vill donera sin sperma utan att det finns för få personal som kan ta emot donationerna.

– Om det ringde 40 män som vill bli donatorer en dag som ville bli donatorer så skulle vi inte ha någon chans att ta hand om allihop. Vi har inte barnmorskor, laboratoriepersonal och läkare nog till det, säger Ann Thurin Kjellberg till P4 Göteborg.

Mest läst