Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Akut behov av hjälp till krigsoffer i Syrien

Hjälporganisationer vädjar om miljardstöd till offren för kriget i Syrien. Läget är akut för miljoner på flykt, fast i krigszoner eller i läger utomlands. - Agera nu, uppmanar FN:s högkommissarie för flyktingar Filippo Grandi.

Nyligen kom en FN-konvoj fram till den av regeringsstyrkor belägrade staden Madaya i Syrien. Starka bilder visade utsatta människor i desperat behov av mat, vatten, mediciner, kläder och någonstans att bo i kylan.

Rapporter följde om invånare som dött av svält.

Det gav en antydan om en humanitär katastrof vars verkliga omfattning vi ännu bara kan försöka uppskatta.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR sitter flera hundra tusen syrier fast i krigszoner avskurna från all humanitär hjälp utan möjlighet att fly.

Omkring 5 miljoner människor befinner sig i områden som är svåra att nå ut med hjälp till på grund av strider.

Mer än 1,6 miljoner syrier behöver tak över huvudet, och närmare 10 miljoner människor i landet har inte tillräckligt med mat.

Även de miljoner syrier som lever i grannländernas flyktingläger har det mycket svårt. Enligt UNHCR lever 70 procent av de syriska flyktingarna i Libanon på mindre är tre dollar om dagen. Omkring en miljon syrier i landet är i omedelbart behov av hjälp för att klara kylan, uppgav UNHCR:s Lisa Khaled för SVT häromdagen.

FN:s nye högkommissarie för flyktingar Filippo Grandi sa vid en presskonferens i Beirut efter sitt första officiella besök i Turkiet, Jordanien, Syrien och Libanon att ödet för miljoner syriska flyktingar nu ligger i händerna på regionens och omvärldens makthavare.

- De måste agera nu, särskilt efter att de ohyggliga bilderna av svältande barn i Syrien chockade världen, sa Filippo Grandi och tillade:

- Utan fred kommer vi att se flera sådana bilder.

Det kan tolkas som en uppmaning till de parter och deltagare som i morgon, kanske, inleder sina fredssamtal om Syrien i Schweiz efter fem års krig.

UNHCR, IOM (den internationella organisationen för migration) och ytterligare ett 60-tal hjälporganisationer har i veckan vädjat om motsvarande 4,6 miljarder kronor i donationer till pågående humanitära krisinsatser.

Förra året anlände över en miljon flyktingar och migranter till Europa med båt, omkring 850 000 från Turkiet och Grekland och vidare genom Balkan och mot Österrike, Tyskland, Sverige och andra västländer.

Bara sedan årsskiftet har över 45 000 personer kommit till Grekland den vägen, uppskattar IOM.

Läs också: Sjukvårdssystemet har kollapsat i Syrien

■ Kriget har efter fem år krävt över 200 000 döda. Över 12 miljoner syrier är på flykt från sina hem, hälften barn.

■ "Våldet har slagit ut allt. Miljoner människor behöver mat och vatten. De har inte tillgång till skydd, vård och utbildning. Rädslan för att bli dödad, eller att förlora någon de älskar, är ständigt närvarande", skriver FN:s flyktingorgan UNHCR.

■ Omkring 4 miljoner människor har sökt skydd hos UNHCR i grannländerna

■ 7,6 miljoner människor är på flykt från sina hem i inne Syrien.

■ Cirka 12 miljoner människor i Syrien är i behov av rent vatten och hygienartiklar.

■ Var fjärde invånare i Libanon är flykting. Källa: UNHCR

Mest läst