Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Aktivister blockerar Sagåsen

Ett 20-tal demonstranter håller sedan i lördags vakt för att hindra utvisningar till Irak.

Polisen fanns på plats på måndagsmorgonen för handräckning vid ett par transporter från förvaret i Kållered men enligt uppgift från polisen ska ingen av de flyttade personerna höra till gruppen hungerstrejkande.

En hungerstrejk inleddes i onsdags i protest mot den avvisning till Irak som är planerad att ske onsdag 19 januari med ett plan från Arlanda till Bagdad.

Slutade äta och dricka

Ursprungligen deltog 15 personer i hungerstrejken men enligt Leif Andersson, enhetschef för förvaret, är det nu bara några få personer som i viss mån fortsätter strejken.

I den gruppen ingår irakier som har fått besked att de ska med planet till Bagdad på sondag. En av dem flyttades enligt uppgift till häktet i lördags efter ett självmordförsök.

Resterande irakier på förvaret ska först förflyttas till Stockholm, transporter som ursprungligen var planerade till måndagen och tisdagen. Redan i lördags gjordes dock ett första försök som hindrades av aktivister.

- Vi är ett 20-tal personer från asylrörelsen och Aktion mot Deportation som håller vakt dygnet runt. Vi har blockerat vägen med två bilar och fler bilar är på väg, säger Kristofer Lundberg på måndagsförmiddagen.

- Hittills har allt gått lugnt till. Vi har fört en dialog med polisen, utan konfrontationer eller våldsamheter. En persontransport till Norge lät vi passera, det var en person som frivilligt lät sig flyttas. Vi kommer att stanna här till på onsdag, säger han.

Utvisningar trots kritik

- Blockade komplicerar läget men vi försöker föra en dialog. Jag vet ärligt talat inte när polisen har planerat att verkställa transporten, vi ska ha fortsatta samtal i eftermiddag, säger Leif Andersson.

Alla länder i Europa utom Sverige, Danmark, Norge och England har stoppat avvisningar till Irak. Sverige gjorde ett uppehåll i november men sedan återupptogs utvisningarna med ett första plan i mitten av december trots skarp kritik också från FN:s flyktingorgan UNHCR.

Det plan som ska gå på onsdag från Arlanda har chartrats av gränspolisen i Stockholm men ska föra med sig irakier från hela landet. Leif Andersson uppger att det nu är tre av fem irakier från Västsverige som finns kvar på förvaret och enligt planerna ska utvisas på onsdag.

Avvisningarna till Irak kritiseras av en rad organisationer som Röda korset, FARR och Sveriges Kristna Råd. De kräver att Sverige stoppar avvisningar till Irak tills Europadomstolen för Mänskliga Rättigheter hunnit ta ställning till säkerhetsläget i landet.

Även Iraks Sverigeambassadör Hussain al Ameri var häromdagen kritisk till att irakier som inte vill återvända tvångsutvisas när de nekas asyl i Sverige.

Återvändaravtal

Migrationsminister Tobias Billström (M) hänvisar dock till det återvändaravtal mellan Sverige och Irak som trädde i kraft februari 2008. Sedan dess har över 800 irakier utvisats mot sin vilja.

- Från polisens sida följer vi de beslut som fattas av politiker och andra myndigheter. Så länge beslutet är att utvisningar till Irak kan genomföras är det sak att verkställa besluten. Det pågår planering för fler avvisningar av den här typen, säger Sören Clerton, chef för Rikspolisstyrelsens gränskontrollenhet.

De irakier som ska utvisas från Göteborg till Bagdad har alla sökt inhibition hos Europadomstolen men domstolen har ännu inte fattat beslut i deras ärenden.

Mest läst