Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Aktion med rullstolar hindrade spårvagnar

En grupp funktionshindrade utförde vid lunchtid på tisdagen en aktion mot bristande tillgänglighet hos Västtrafik. Spårvagns- och busstrafiken stod stilla vid Järntorget.

Ett 20-tal funktionshindrade demonstrerade från 13 till 14.15 mot bristande tillgänglighet hos Västtrafik. Särskilt mot svårigheten att åka spårvagn i Göteborg. Vid 13-tiden körde de ombord sju rullstolar på en spårvagn vid Järntorget. Föraren fick besked av trafikledningen att inte köra vidare eftersom det inte får finnas mer än två rullstolar på varje vagn.

Ett stort medieuppbåd följde aktionen på plats.

- Västtrafik har haft 33 år på sig att komma till rätta med problemen och ge rullstolsburna samma möjligheter att åka spårvagn som andra i Göteborg. Vi har försökt med dialog men det har inte fungerat, därför tar vi till sådana här aktioner, säger Anders Westgerd, verksamhetsledare på Gil.

Polisen som kom till Järntorget efter 15 minuter försökte övertala demonstranterna att frivilligt lämna spårvagnen.

Vid halv två bestämde de fem poliser som var på plats att demonstranterna skulle avhysas. Dock var det inte bestämt hur det skulle göras, och polisen tycktes tveka om sin taktik.

– Vi kommer att samla ihop fler poliser först innan vi kan avhysa dem, säger insatsledaren Henrik Axelsson.

De flesta passagerarna hade då lämnat vagnen och sökt andra sätt att ta sig fram. Spårvagnstrafiken fick ta en alternativ väg.

Klockan 13.52 gick polisens insatsledare Henrik Axelsson in i spårvagnen och förklarade för demonstranterna att de hade fem minuter på sig att lämna vagnen. Om de inte gjorde så, skulle de rapporteras misstänkta för brottet ohörsamhet mot ordningsmakten, ett brott som kan ge upp till sex månaders fängelse.

Efter sex minuter gav Axelsson demonstranterna ytterligare två minuter.

Insatsledaren förklarade också att de som inte lämnade vagnen frivilligt skulle bäras ut av de åtta poliser som nu fans på plats. Hållplatsen spärrades av med band av polisen.

Någon minut efter den nya tidsfristen rullade fem av de demonstrerade ut ur vagnen, en i taget. Westgerd rullade ut sist.

Spårvägens trafikledare drog in ramperna och spårvagnen rullade iväg. Polisen drog ned sin avspärrning och lämnade platsen.

Gruppens talesperson Anders Westgerd kommenterade:

– Vi är inte nöjda förrän Västtrafik möter oss. Vi kräver att samtliga gamla vagnar tas ur trafik och att Västtrafik köper nya handikappsanpassade låghalsvagnar, så att handikappade kan resa fritt med kollektivtrafiken precis som alla andra medborgare.

Mest läst