Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Akademikerbas med Göteborgsanknytning

62 000 medlemmar i Akademikerförbundet SSR fick på söndagen en ny ordförande, Heike Erkers, före detta göteborgare.

Förbundets politiska röst skall höras tydligt, lovar hon.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Bland de politiska partierna är det bara Socialdemokraterna som har fler medlemmar än vad vi har, säger hon.

Erkers har studerat och arbetat i Göteborg, innan hon fick en chefsbefattning på Arbetsförmedlingen i Stockholm. I Akademikerförbundet SSR:s styrelse har den 52 åriga beteendevetaren suttit i nio år.

Akademikerförbundet skall och måste vara mitt i samhällsdebatten under hennes ledarskap.

- Många av våra medlemmar är välfärdsarbetare. Så självklart är välfärdens organisation och kvalitet en jättestor fråga för oss, säger hon till gp.se, strax efter lunchtid, då hon blev vald till förbundsordförande.

Arbetsmarknadspolitiken och utanförskapet är också en debatt som hon och den nya förbundsledningen vill synas i. När Heike Erkers börjar tala om barnfattigdom får rösten extra glöd.

- Det är ju egentligen deras föräldrar som inte har råd att köpa gympaskor och rent av mat. Föräldrarna är i hög grad ensamstående kvinnor. Vi vet att sjukdom och arbetslöshet är vanligare hos föräldrar till de barn som lever i fattiga hem. Vi vet också att ohälsa och arbetslöshet är socialt smittsamt till yngre generationer, säger den nya förbundsordföranden.

För ett år sedan började förre S-ledaren Håkan Juholt tala om barnfattigdomen. Men Heike Erkers försäkrar att hon inte har något partipolitiskt engagemang.

- Men våra medlemmar, socionomer och socialarbetare, möter de fattiga människorna i sina jobb på socialkontoren runt om i kommunerna. Så det vore väl egendomligt om förbundet saknade engagemang för de frågorna, säger Heike Erkers.

SSR är ett kvinnodominerat fackförbund. Medlemmarna har, som namnet skvallrar om, akademisk utbildning. Men, enligt Erkers, har de allt för låga löner. Därför vill hon göra vad som står i hennes makt att höja lönenivåerna.

- Vi arbetar längst ut i välfärdspolitiken. Där har arbetsmiljön försämrats, i takt med att pressen på de anställda ökat. Så våra medlemmar har låga löner och dålig arbetsmiljö. Det är svårt att förstå att förbundets största arbetsgivare, kommuner och landsting, tycker det är i sin ordning, säger hon.

En annan facklig fråga som Erkers och förbundet tänker driva hårdare är legitimering av vissa yrkesgrupper inom förbundet.

- En så stor del av personalen inom vård och omsorg är legitimerade i sina yrken – läkare, sjukgymnaster, sjuksköterskor, psykologer. Det handlar om kvalitetssäkring av välfärden. Men exempelvis socionomer eller personal som jobbar med barn är det inte. Det är väldigt märkligt, säger Heike Erkers.

Till de båda vice ordförandeposterna valdes Carina Laurin Stensson och Josefine Johansson.

794274.jpg
Mest läst