Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Aftonbladet hade inte publicerat - om Littorin dementerat

Om Sven Otto Littorin ställt upp på en intervju för Aftonbladet och sagt att han absolut inte köpt sex av "Anna", hade tidningen aldrig publicerat uppgifterna.

Det säger Aftonbladets ställföreträdande utgivare Lena Mellin, i en intervju i kvällstidningen i dag, efter att förre arbetsmarknadsministern gått ut i DN och förnekat att han skulle ha begått något brott.

Nu sade inte Sven Otto Littorin så till Aftonbladet.

Han valde han att inte alls svara på tidningens frågor och hoppades att den inte skulle publicera något. Dagen efter meddelande han sin avgång under en uppseendeväckande presskonferens i Visby där han angav mediedrev mot hans barn som ett av skälen. Därefter gjorde han sig oanträffbar.

I lördags publicerade Aftonbladet uppgifterna om det påstådda sexköpet, som skulle ha varit det egentliga skälet till Littorins avgång.

- Det främsta skälet var att Sven Otto Littorin hänvisade till sin vårdnadstvist på presskonferensen när han avgick, men vi hade starka skäl att tro – då som nu – att de frågor som vi ställde till Littorin om ett påstått sexköp var ett bärande skäl till avgången, säger Lena Mellin.

När nu Sven Otto Littorin går ut i DN och försvarar sin heder. Han säger att han inte vet vem kvinnan Aftonbladet intervjuat är. Och han hoppas att kvällstidningens anklagelser mot honom, som han anser är oerhört grova, ska prövas och diskuteras så småningom.

Lena Mellin, sade i en chatt på Aftonbladet.se i dag, att tidningen inte har något emot att bli granskade, och att hon inte har funderat över några eventuella stämningar.

"Om det visar sig att er källa talat osanning och bara hittat på historien om Littorin. Vad händer då?" undrade en läsare.

- Det kan man givetvis fråga sig men jag har ingen anledning att misstro vår källa. Så långt det varit möjligt att kontrollera hennes uppgifter har de stämt, säger Lena Mellin, som definierar källan som trovärdig.

Kvinnan lever nu ett vanligt liv och har ett bra jobb, i en medelstor svensk stad och hon har slutat att prostituera sig. Därför vill hon förbli anonym.

Källan kontaktade Aftonbladet med anledning av rättegången mot förre polischefen Göran Lindberg och ville uppmärksamma tidningen på att fler än han av samhällets betrodde gick till prostituerade. Hon fick inget betalt för intervjun.

"Anna" överlämnande en dator med adressbok, med Littorins mobilnummer. Telefonnumret går numer går till en förskola, där man uppgett att det är Littorins gamla nummer.

Om Sven Otto Littorin kommer att gå vidare för att få Aftonbladets publicering prövad är oklart.

Pressombudsmannen Yrsa Stenius får inte uppge om någon ansökan inkommit eller ej. En sådan uppgift blir offentlig om tidigast tre månader.

Och Justitiekanslern Anna Skarhed, tänker inte påbörja någon tryckfrihetsprocess eller förtalsmål, utan att Sven Otto Littorin själv vill det.

GP har utan framgång sökt Sven Otto Littorins advokat Birgitta Hållenius.

Mest läst