Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Advokater: Strauss-Kahn har alibi för sexkvällen

IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn har alibi och kan inte ha begått de påstådda sexuella övergreppen, enligt hans advokater.

Samtidigt anklagas IMF-chefen för ytterligare ett våldtäktsförsök, 2002.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den hotellstäderska som anmält IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn för våldtäktsförsök och sexuella övergrepp har pekat ut honom vid en identifiering. Men enligt den franska radiostationen RMC har Strauss-Kahns advokater bevis för att IMF-chefen satt på en restaurang tillsammans med sin dotter när våldtäktsförsöket mot en hotellstäderska ska ha ägt rum.

Advokaterna har kartlagt sin klients förehavanden på lördagen och kommit fram till att han checkade ut från hotellet redan mitt på dagen, enligt RMC. Därefter ska han ha gått ut på stan och ätit lunch tillsammans med dottern och sedan åkt taxi till flygplatsen.

På måndagen ska en domstol avgöra om chefen för Internationella valutafondenhan kan släppas mot borgen. Dominique Strauss-Kahn greps på lördagen ombord på ett plan som just skulle lyfta mot Frankrike. Han är misstänkt för sexuellt övergrepp, försök till våldtäkt och olaga frihetsberövande - brott som kan ge upp till 20 års fängelse

Strauss-Kahn skulle enligt planerna ha ställts inför domstolen på söndagen för att formellt delges misstankarna.

Det besöket har nu uppskjutits till måndagen för att han först ska hinna genomgå en läkarundersökning och en kriminalteknisk undersökning i jakten på bevis.

Polisen fick på söndagen också tillstånd att söka efter offrets DNA på hans kläder.
-Vår klient har frivilligt gått med på en vetenskaplig och teknisk undersökning i kväll... på begäran av staten och på grund av den sena timmen har vi medgett att domstolsbesöket uppskjuts till i morgon, sade advokaten William Tayler till reportrar på söndagskvällen lokal tid.

IMF-chefen kommer "med kraft" att kämpa mot misstankarna om att han ska ha begått sexuella övergrepp mot en rumsstäderska på hotellet i New York, sade en av hans advokater på söndagskvällen.

IMF-chefen har ingen diplomatisk immunitet, konstaterade polisen på söndagskvällen.

Enligt John Gimpel, talesman för New York polisen, är det domaren i den domstol som Strauss-Kahn ställs inför på måndagen som avgör om han får friges mot borgen.

Även om Strauss-Kahn skulle frias från misstankarna kan hans politiska karriär vara över. Efter gripandet har nämligen nya anklagelser mot IMF-chefen dykt upp.

Den franska journalisten Tristane Banon säger att hon utsattes för ett våldtäktsförsök när hon intervjuade Strauss-Kahn för en bok 2002. Anklagelserna sändes i fransk tv redan 2007, men då doldes namnet på det "högt uppsatte politikern", skriver den brittiska tidningen The Guardian.
-Vi slogs på marken, det var mer än några örfilar. Jag sparkade honom, han öppnade min behå, försökte öppna mina jeans, säger hon enligt Guardian.

Till slut kom hon loss och flydde. Efteråt ska Strauss-Kahn ha trakasserat henne med sms där han frågade om hon var rädd för honom. Banon kontaktade en advokat men avstod från att anmäla Strauss-Kahn. Men nu har Tristane Banon bestämt sig för att göra en polisanmälan om att Dominique Strauss-Kahn sexattackerade henne 2002, uppger hennes advokat enligt AFP.

Polisen har nu avslöjat hur de hittade Strauss-Kahn på JFK-flygplatsen sedan han flytt hotellet efter övergreppen. Hans glömda mobiltelefon ledde dem rätt. Innan han gick ombord på planet som skulle föra honom till Frankrike ringde IMF-chefen till hotellet och talade om för personalen var han befann sig och bad dem se till att han fick sin telefon, skriver Wall Street Journal. Uppgiften bekräftas av New York-polisen.