Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Adams konst gick från olaglig till laglig

  23-årig graffitikonstnär visar med start på söndag upp en helt ny utställning på Rydals museum.

  Hur gick det här till?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag fick en förfrågan från museet i höstas. Då hade jag precis haft en egen utställning och sålt allt som jag ställde ut. Jag tackade givetvis ja, men det har varit rätt tufft eftersom det är ett enormt ställe att fylla – 400 kvadrat. Men nu har jag fått ihop 60 verk. Det är tavlor, möbler och ett verk är gjort av sex meter långa plåtar. Sen visar jag upp flera installationer och filmer också.

  Är allt präglat av graffiti?

  – Jag är skolad inom graffitin. Det uttrycket finns i grunden i min stil. Sen väljer jag att använda varma goa färger och kombinerar dem med vissa kallare. Utställningen heter Trying to burn där värmen möter kylan och skapar kontraster.

  Varför Trying to burn?

  – Att göra en burner för en graffitikonstnär är att göra sitt verkliga masterpiece.

  Har du gjort din burner nu?

  – Det vet jag inte, men jag är väldigt nöjd med utställningen. Nästan allt är nytt, det känns bra och jag vill ge besökarna en wow-känsla när de kommer hit. Jag hoppas kunna visa det redan på söndag för då ska jag måla ett verk live. Då vill jag verkligen att det ska vara fullt med folk på museet.

  Du har gått från olaglig till laglig och inkomstbringande målning. Hur har den resan varit?

  – Jag har kommit in i finrummet nu och målar hela tiden. Jag får hur mycket beställningar som helst från olika företag som vill ha mina verk på kontor eller från privatpersoner som vill ha dem i hemmet. Den här våren ska jag dessutom få vara med och designa tapeter. Det har gått rätt snabbt sen jag som ung åkte fast när jag målade min graffiti otillåtet och blev gripen av polisen. Min första kund var faktiskt den polis som tog mig, även om vi inte visste om det förrän vi möttes hemma hos honom.

  Du heter Adam Algotsson men kallar dig Appear37. Varför?

  – Appear är det engelska ordet för att synas. Det är ju det graffitimålare vill mest av allt. Det var också ett uttryck jag fick med mig från min grafiska designlärare. Och 37 är en siffra som följde mig under ungdomsåren, till exempel i form av adress. Sen är det väldigt snygga siffror också.

  Vad vill du att besökarna ska få med sig?

  – Nästan allt jag målar ska skapa lycka. Det behövs när det är så mycket dåligt i världen. Jag gör allt för att sprida glädjen.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.