Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Adam Cwejman: Vad är det som händer i Polen?

  Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

  Den polska Newsweek-redaktören, Tomasz Lis, myntade nyligen begreppet ”Kaczokrati” för att beskriva det styrelseskick som politikern Jaroslaw Kaczynski infört i landet. Vad är det egentligen som händer i Polen?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I oktober vann Lag och Rättvisa (PiS) parlamentsvalet med stor majoritet. PiS, som tidigare var populärt bland äldre och landsbygdsbefolkningen gick framåt kraftigt i höstas bland medelklassen i de större städerna. Som första parti sedan Polen blev fritt 1989 fick de egen majoritet och regerar utan stödpartier.

  PiS började med att ändra lagen som reglerar författningsdomstolen. Regeringen hävdar att domstolen har för omfattande makt, låg legitimitet och dessutom domineras av domare som är lojala mot förra regeringen. Förändringarna kommer att öka antalet domare och förkorta mandatperioderna för att minska deras inflytande.

  Den andra viktiga förändringen rör den statliga televisionen och radion. Kaczynski har länge anklagat dessa för att vara politiserade och konspirera mot PiS. Lösningen? Att politisera de statliga medierna ännu mer. Förra veckan byttes hela ledningen ut, och statsmediernas styrning kommer att knytas tätt till regeringen. Med detta tilltag säger sig regeringen vilja säkerställa mediernas objektivitet och mångsidighet.

  Kaczynski är regeringens verklige maktspelare, trots att han inte har någon speciell position utöver rollen som parlamentariker och partiledare. Han har medvetet valt svaga frontfigurer, som premiärministern Beata Szydlo, och superlojala underlydande som försvarsministern Antoni Macierewicz. Allt för att bekvämt kunna styra landet.

  Så vad händer härnäst? Det är långt till nästa val, någon regeringskris syns ännu inte på horisonten. Protesterna mot regeringens framfart har varit intensiva, men inte särskilt stora. Och medelåldern är hög bland de som protesterar. Att polackerna kommer att straffa PiS råder det ingen tvekan om. Partiet rasar i opinionsmätningarna. Liberala Nowoczesna har gått som en raket i mätningarna, från 7,5 till 26 procent under hösten. Polens tid under Kaczokratin kan bli betydligt kortare än planerat.

  Det bästa vore att pausa det omfattande EU-stödet till landet. Det skulle skicka en tillräckligt kraftfull signal. Offentliga utskällningar och klumpig kritik från EU riskerar att få motsatt verkan. I värsta fall kan det leda till att göda populisterna, som kan fortsätta att basunera ut konspirationsteorier om hur landet styrs av yttre krafter.