Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Adam Cwejman - ledarskribent på GP.

Adam Cwejman: SVT:s huvudräkning slår fel

Är det SVT:s uppdrag att bestämma vad ett osvenskt namn är?

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Enligt SVT:s programchef Helena Olsson måste kanalen börja ”kvantifiera” människor. Hur ska man då kvantifiera?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

”Vi kan titta på namn, om någon bryter på svenska eller om det på annat sätt framgår att man har utländsk bakgrund” säger Olsson. SVT:s nytillträdda vd Hanna Stjärne har förklarat att mångfald är hennes främsta mål, SVT måste "avspegla hur resten av samhället ser ut” säger hon.

SVT är inte ensamma, men de går i bräschen för en radikalt ursprungsfixerad trend. ”Rättviseräknaren”, Rättviseförmedlingens nya app, går i samma spår. Med hjälp av avgränsningar och algoritmer ska de avgöra en persons ursprung.

Det verkar inte helt genomtänkt.

När det upptäcktes att Julavaruhuset i Skövde av misstag ställt frågan om vilken ras arbetssökanden hade togs funktionen snabbt bort. Det var ett misstag som inte skulle upprepas kommenterade HR-direktören. Föredömligt, då arbetssökandens ursprung är helt irrelevant. SVT verkar tycka annorlunda. Public service tänker inte ens låta människor själva avgöra hur de kategoriseras. Istället tar ett steg längre och gör det åt människor.

Följande dilemma ställs huvudräkningens förespråkare inför: Om arbetsplatser ska "avspegla” samhället, hur göra med överrepresentationer av vissa grupper? Räcker det med att en kurd representerar en somalier? Räcker det att man är född utanför Europa för att klämmas in i gruppen ”utomeuropeisk bakgrund”? Innebär det att en iransk akademiker, sydafrikansk ingenjör och indisk bonde faller under samma kategori?

Olssons sätt att kvantifiera väcker också frågor. Tror hon att människor önskar bli fackplacerade för att de bryter på svenska eller har ett namn som, enligt Olsson får man förmoda, anses vara utländskt?

I Sverige står vi inför ett vägval: ska ras göras till ett huvudnummer på arbetsmarknaden eller ovidkommande? Sveriges Television är inget privat företag, de har ett tungt och viktigt uppdrag. Mot bakgrund av detta är det tveksamt att de ska ägna sig åt att dela in människor i högst godtyckliga kategorier.

Är det SVT:s uppdrag att bestämma vad ett osvenskt namn är?

Mest läst